Αγγελική Παρίου

Αγγελική Παρίου

Ψυχολόγος Πανεπιστημίου Αθηνών
Συντονίστρια ομάδων ενηλίκων - παιδιών - εφήβων - γονέων
Ιατρική Ψυχολόγος.
Επιστημονική υπεύθυνος των κέντρων Ανάδραση 
Διευθύντρια του Κέντρου Θεραπείας και Ειδικής Μάθησης Ανάδραση
Μελος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας
Μέλος της Σχολής Γονέων Μαρία Χουρδάκη

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 15:38

Θεραπεία με τη Βοήθεια Ζώων (Pet therapy)

Σημαντική ανάπτυξη γνωρίζει η θεραπεία με τη βοήθεια ζώων στην Ελλάδα

Pet Therapy

petTherapy1   Μία εναλλακτική, συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας, η «pet therapy» ή αλλιώς θεραπεία μέσω ζώων, κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα, αν και δεν έχει ακόμη ενταχθεί σε κάποιο επίσημο θεραπευτικό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας, όπως συμβαίνει σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής[1]. Σκυλιά, γάτες, ωδικά πουλιά, κουνελάκια, ψάρια, χελώνες, ινδικά χοιρίδια, άλλο και κάθε ζώο φιλικό προς τον άνθρωπο έχει τη δύναμη να βοηθήσει...

Σκυλιά, γάτες, ωδικά πουλιά, κουνελάκια, ψάρια, χελώνες, ινδικά χοιρίδια, άλογα και γενικά κάθε είδους ζώο που είναι φιλικό προς τον άνθρωπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για «pet therapy». Τελευταία, μάλιστα, στο εξωτερικό άρχισαν να χρησιμοποιούνται δελφίνια, αλλά και αγροτικά ζώα, όπως μικρά pet γουρουνάκια.

Αυτή η μορφή θεραπείας, σύμφωνα με επιστημονικές ανακοινώσεις που έγιναν στο εξωτερικό, ενδείκνυται για κάθε ηλικίας άτομα με νοητικά προβλήματα (αυτισμό, σύνδρομο Down), για άτομα με συναισθηματικά προβλήματα, πάσχοντες από Αλτσχάιμερ ή άνοια, ανθρώπους με ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα, για ασθενείς που πάσχουν από AIDS και κατάθλιψη.

Μάλιστα, υπάρχει μελέτη σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα, στην οποία καταγράφεται αισθητή βελτίωση της κατάστασής τους.

petTherapy4Ένα κουνελάκι βοηθά καρκινοπαθή παιδιά: Το πρώτο ζωάκι που κατάφερε να «μπει» σε ελληνικό νοσοκομείο ως «θεραπευτής» είναι ένα εκπαιδευμένο κουνελάκι, ο Χνούδος. Το ζωάκι αυτό «μπήκε» πριν από τρία χρόνια στο ογκολογικό τμήμα παίδων του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού»,  στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας της κτηνίατρου, Κατερίνας Λουκάκη, η οποία εκπονεί διδακτορική διατριβή, με θέμα τη θεραπεία με την υποστήριξη ζώων. «Τα καρκινοπαθή παιδιά δεν επιτρέπεται να αγγίζουν το Χνούδο, μπορούν όμως να τον βλέπουν, να του μιλούν, να τού λένε τραγουδάκια, να το ζωγραφίζουν κι έτσι να βελτιώνεται η ψυχολογία τους. Υπάρχει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αυτό και μακάρι να μπορούσε να συνεχιστεί μετά την ολοκλήρωση της διατριβής μου. Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει να βρεθούν κονδύλια και να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας» αναφέρει η κ. Λουκάκη.


          Ο Χνούδος δεν πηγαίνει μόνο στο νοσοκομείο, αλλά «φοιτά» και στον παιδικό σταθμό του Δήμου Ηλιούπολης όπου, όπως αναφέρει η κ. Λουκάκη, «παίζει» με τα παιδιά κι έτσι τα βοηθά να προσαρμοστούν στο σχολείο.

Σκυλιά «θεραπευτές»: Σκυλιά χρησιμοποιεί ως θεραπευτές επαφής σε παιδιά και ενήλικες που έχουν νοητικά προβλήματα, σε petTherapy6συνδυασμό με κινητικά προβλήματα, η SAPT Hellas, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που λειτουργεί από τα 2005 στην Αθήνα και χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η SAPT Hellas διαθέτει 10 σκύλους, πρώην αδέσποτους, που υιοθετήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από ισάριθμους κηδεμόνες, καθώς και από δύο άτομα γενικής

υποστήριξης.

«Επισκεπτόμαστε εθελοντικά και απολύτως δωρεάν ειδικά σχολεία, ιδρύματα, συλλόγους, στέγες και ξενώνες φιλοξενίας και βέβαια, το προφορικό μέρος της παρουσίασης μας προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών ή τροφίμων. Οι επισκέψεις γίνονται με 4-6 σκυλιά.

Κατά τις επισκέψεις μας διαπιστώνουμε ότι είναι πολλά αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε: Η μοναδική εμπειρία του κοινωνικού ‘ξεκλειδώματος’ των ανθρώπων την ώρα που χαϊδεύουν, βουρτσίζουν, ή πηγαίνουν βόλτα έναν σκύλο είναι για εμάς έναυσμα συνέχισης και εντατικοποίησης της προσπάθειάς μας. Παραδείγματος χάριν, ένα αυτιστικό παιδί, που δεν ξέρει να χτενίσει τα μαλλιά του, χτενίζοντας ένα σκύλο μπορεί στη συνέχεια να μάθει να χτενίζεται.

Τα αυτιστικά άτομα έχουν πολύ υψηλή νοημοσύνη, αλλά ζουν στο δικό τους κόσμο. Το ζώο γίνεται το κανάλι που τους κάνει να βγουν από τον κόσμο αυτό και να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο» επισημαίνει η υπεύθυνη προγραμμάτων της SAPT Hellas, Χριστίνα Οικονόμου.

Παράλληλα, αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα προγράμματα της SAPT Hellas. «Το 2005, οι επισκέψεις μας στα ειδικά σχολεία και ιδρύματα ήταν ελάχιστες, τώρα έχουμε κλείσει επισκέψεις μέχρι τον Ιούνιο του 2011» λέει η κ. Οικονόμου.

petTherapy5Η ιπποθεραπεία στην Ελλάδα: Η ιπποθεραπεία, είναι η πρώτη μορφή θεραπείας με ζώα, που άρχισε να εφαρμόζεται άτυπα στην Ελλάδα από το 1983, δηλαδή από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας, που το 2004 ανέπτυξε το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας στο Γουδί, με τη βοήθεια του υπουργείου Άμυνας και του Δήμου Αθηναίων.

«Στα 27 χρόνια εφαρμογής της θεραπευτικής ιππασίας, παρακολούθησαν τα θεραπευτικά προγράμματα περισσότερα από 1.000 άτομα. Τα τελευταία 4-5 χρόνια έρχονται 100 άτομα ετησίως» αναφέρει η πρόεδρος του Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας, Δήμητρα Καρουζάκη.

Η θεραπευτική ιππασία ενδείκνυται για κάθε ηλικίας άτομα με κινητικά νοητικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα εγκεφαλικά, ημιπληγίες, εγκεφαλική παράλυση, αυτισμό, ψυχολογικά και ψυχιατρικά νοσήματα, σύνδρομο DOWN, δυσλεξία κλπ. Ενδείκνυται ακόμη και για άτομα 3ης ηλικίας. Συμβάλλει στην πρόοδο, την αποκατάσταση, την κοινωνικοποίηση του ασθενούς.

«Όταν το άλογο περπατά, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα του την ίδια ακριβώς κίνηση, που μεταδίδουν τα πόδια στους ανθρώπους, με φυσιολογική κίνηση. Έτσι, αναπτύσσονται σημαντικά οι μύες του κορμού των ατόμων με δυσκολίες στη κίνηση, ενώ παράλληλα το ευθύ κάθισμα διευκολύνει την αναπνοή του» εξηγεί η κ. Καρουζάκη.

Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση νεαρού φοιτητή με εγκεφαλική παράλυση, ο οποίος ξεκίνησε τη θεραπευτική ιππασία πριν από 12 χρόνια και ο οποίος, σήμερα, μπορεί να τρέχει με το άλογο και να πηγαίνει μόνος του, χρησιμοποιώντας πατερίτσες, για να κάνει τις συνεδρίες ιπποθεραπείας.

«Το Κέντρο διαθέτει 9 άλογα, ενώ οι ασθενείς κάνουν μία συνεδρία, διάρκειας 30 λεπτών, μία φορά την εβδομάδα. Υπάρχει ρεύμα στη θεραπεία με ζώα. Έρχονται άτομα από το εξωτερικό, που έχουν εκπαιδευτεί σε θεραπείες με δελφίνια, άλογα κλπ. Η θεραπεία με ζώα κερδίζει έδαφος, καθώς υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευμένοι ιδιώτες θεραπευτές που τη χρησιμοποιούν. Επιθυμία μας είναι να ενταχθεί η θεραπεία με άλογα σε κάποιο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας. Για να πείσουμε τις αρχές για την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής ιππασίας, διοργανώνουμε το 2012 στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Συνέδριο Θεραπευτικής Ιππασίας» προσθέτει η κ. Καρουζάκη.

Στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργεί ένα Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας στο Νέο Σκοπό Σερρών από το 2007. «Το κέντρο αυτό διαθέτει επτά άλογα και ενώ το 2007 εξυπηρετούσε μόνο 4 άτομα, με νοητικά ή κινητικά προβλήματα, σήμερα έχει φτάσει να εξυπηρετεί 14-17 άτομα την εβδομαδιαίως από όλη το Βόρεια Ελλάδα» λέει η υπεύθυνη του κέντρου, Μαρία Λίγκα.

Το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας των Σερρών διαθέτει κλειστό στίβο προκειμένου να γίνονται οι θεραπείες, ακόμη και όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές και, όπως ανέφερε η κ. Λίγκα, χρειάζεται η συνδρομή χορηγών για να καλυφτούν τα έξοδα της λειτουργίας του.petTherapy3

Λιγότερα προβλήματα υγείας σε ηλικιωμένους ιδιοκτήτες ζώων

«Λιγότερο στρες και λιγότερα προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν τα άτομα τρίτης ηλικίας που έχουν ζώα. Τα αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει την ευεργετική επίδραση που έχει η φροντίδα των ζώων στους ηλικιωμένους» αναφέρει, επικαλούμενη αποτελέσματα ερευνών, η κοινωνική λειτουργός Ξανθή Θεοδωρακοπούλου, η οποία έχει εκπονήσει διατριβή με θέμα το «pet therapy».

    Στο χώρο μας υπάρχει δυνατότητα της θεραπείας μέσω της βοήθειας σκύλου καθώς η κύρια Παρίου Αγγελική, Ιατρική Ψυχολόγος, έχει εξειδικευτεί για το σκοπό αυτό. Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα του κέντρου μας για μία συνάντηση απο κοντά μαζί της.

 Επιμέλεια Άρθρου, Αγγελική Παρίου

Ιατρική Ψυχολόγος, Ομαδική Αναλύτρια

[1] Πηγή: Εφημερίδα "Το Βήμα".

Επιλέξτε τον τρόπο επικοινωνίας μαζί μας
Τηλεφωνικώς Μέσω της ηλεκτρονικής μας φόρμας.
τηλεφωνο   electronicform 
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 09:13

Η Αξία της Αξιολόγησης

Τελικά η αξιολόγηση πρέπει να έχει κάποιο κόστος;

     Δωρεάν συναισθηματική, λογοθεραπευτική, εργοθεραπευτική κλπ αξιολόγηση είναι ένα αίτημα το οποίο έχουμε αντιμετωπίσει μιλώντας με γονείς που φέρνουν στο χώρο μας το παιδί τους προκειμένου να αξιολογήσουμε τυχόν δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Παρ' ότι είναι πλήρως κατανοητό πως η εποχή μας έχοντας επιβαρύνει αρκετά τον οικογενειακό προυπολογισμό κάθε σπιτιού, απο την πλευρά μας πιστεύουμε πως η σωστή αξιολόγηση, με τα κατάλληλα εργαλεία, έμπειρους θεραπευτές, σωστά διαμορφωμένους χώρους, διεπιστημονική ομάδα και άλλους παράγοντες αποτελούν την ποιοτικότερη και οικονομικότερη παροχή για την οικογενειά σας. Τελικά λοιπόν η αξιολόγηση είναι καλό να προσφέρεται δωρεάν;

Αξιολογώντας με αξιοπιστία

evaluation1     Κάθε φορά που ένα παιδί έρχεται στο χώρο μας προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν αντιμετωπίζει κάποιου είδους δυσκολίες όσον αφορά το λόγο, την κίνηση, τη μάθηση είτε τη συμπεριφορά του, γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι γονείς επιθυμούν να γνωρίζουν την αναπτυξιακή πορεία του παιδιού προκειμένου να προλάβουν ή να αποκαταστήσουν τυχόν δυσκολίες. Για να το επιτύχουμε αυτό έχουμε ορίσει μία αναλυτική αξιολόγηση η οποία σας εγγυάται ορθά αποτελέσματα με τη χρήση σταθμισμένων έμπιστων διαγνωστικών τεστ για τη χρήση των οποιών οι θεραπευτές των κέντρων Ανάδραση έχουν εκπαιδευτεί. Για την έκδοση των αποτελεσμάτων απαιτείται μία 50λεπτη συνάντηση του παιδιού με τον αντίστοιχο θεραπευτή καθώς και αρκετή ατομική στη συνεχεια δουλειά του θεραπευτή προκειμένου να αποδελτιώσει τα αποτελέσματα και να προετοιμάσει γραπτή αναφορά στους γονείς για τον φάκελο του παιδιού αλλά και για χρήση σε ιατροπαιδαγωγικά κέντρα του δημοσίου, αν οι γονείς το επιθυμήσουν

Η αξιολόγηση είναι μία αυτόνομη διαδικασία

     Η αξιολόγηση του παιδιού σας είναι και πρέπει να είναι μία αυτόνομη διαδικασία εντελώς αποκομμένη από τυχόν περεταίρω ανάγκη θεραπευτικής διαδικασίας. Εμείς στην Ανάδραση πιστεύουμε ακράδαντα σε αυτό και θέλουμε ο γονέας που θα φέρει το παιδί του στο χώρο μας να αισθάνεται την ασφάλεια πως η διάγνωση θα είναι ακριβής, χωρίς η αξιολόγηση να αποτελεί το άλλοθι για ένα οποιοδήποτε προτεινόμενο θεραπευτικό πακέτο. Ετσι με απλά λόγια όταν έρχεστε σε εμάς για αξιολόγηση το βασικό μας μέλημα είναι να προσέξουμε, όπως και οφείλουμε, να γίνει η διαδικασία προσεκτικά, επαγγελματικά και με την όσο δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η συχνότητα των αξιολογήσεων για το παιδί.

evaluation2

     Προκειμένου να διαπιστώσετε τις τυχόν δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί σας πολλές σίγουρα χρειάζεστε μία ακριβής και εμπεριστατωμένη αξιολόγηση. Αυτό για να γίνει χρειάζεται ο θεραπευτής ν’ακολουθήσει μία αρκετά χρονοβόρο διαδικασία τόσο κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης αλλά και μετά από αυτή προκειμένου να εξαγάγει τα αποτελέσματα. Όλο αυτό σας εξασφαλίζει πως γνωρίζετε επακριβώς τι συμβαίνει και από εκεί και πέρα μπορείτε ελεύθερα ν’αποφασίσετε αν χρειάζεται επιπλέον θεραπευτικό πρόγραμμα. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως η όλη διαδιακασία είναι καλό να γίνεται μία φορά, ή έστω και με μία επανάληψη από κάποιον άλλο θεραπευτή προκειμένου το παιδί σας να μην κουράζεται και ταλαιπωρείται από πληθώρα διερευνητικών «αξιολογήσεων» που του δημιουργούν δυσάρεστα συναισθήματα. Έτσι στο χώρο μας φροντίζουμε να έχετε ποιότητα και ακρίβεια στα όποια αποτελέσματα σας δίνουμε.

evaluation4Οι θεραπευτές

     Ο / Οι  ειδικος / οι που αναλαμβάνουν την αξιολόγηση ή και τη θεραπεία του κάθε παιδιού στα κέντρα Ανάδραση  είναι όλοι απόφοιτοι ΑΕΙ /ΤΕΙ με μεταπτυχιές σπουδές και συνεχή παρακολούθηση  σεμιναρίων και συνεδρίων προκειμένου να ενημερώνονται για τις εξελίξεις  έμπειροι και με σεβασμό και αγάπη στα παιδιά και γενικότερα στον άνθρωπο . Σεβόμενοι λοιπόν τον θεραπευτή , που εργάζεται για το καλό των παιδιών μας,  στην Ανάδραση  αμείβουμε τον θεραπευτή για την χρονοβόρα αλλά και αρκετά πνευματική διαδικασία της αξιολογήσης των παιδιών όπως και για την αποκατάσταση. Εξάλλου και η προσωπική εμπειρία του καθενός μας είναι σημαντική για να κατανοήσουμε την αξία της παροχής κινήτρου και συναισθηματικού αλλά και υλικού για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Δωρεάν η πρώτη συνάντηση με τους υπεύθυνους του κέντρου

      Σε περίπτωση που θέλετε να γνωρίσετε το χώρο μας και να ρωτήσετε για τις υπηρεσίες μας και τους θεραπευτές μας, σας δίνουμε τη δυνατότητα να μας επισκεφτείτε και να συζητήσετε για αυτά που σας έχυν απασχολήσει στο παιδί σας, χωρίς καμμία δεσμεύση , με την επιστημονική υπεύθυνο των κέντρων μας, ιατρική ψυχολόγο Αγγελική Παρίου Στη συνάντηση αυτή μπορείτε να ρωτήσετε τις οποιεσδήποτε απορίες έχετε, μπορείτε να δείτε το χώρο που πραγματοποιούνται οι θεραπείες όπως και να έχετε μία κατ’ιδίαν συνάντηση με τους θεραπευτές προκειμένου να έχετε μία πρώτη εικόνα των υπηρεσιών μας. Όλα τα παραπάνω παρέχονται δωρεάν ακριβώς γιατί είναι σημαντικό και για εμάς και για εσας να γνωριστούμε πριν ξεκινήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα ή αξιολόγηση του παιδιού σας .

Συνοψίζοντας

Ο χρόνος και το χρήμα είναι πολύ σημαντικά δομικά στοιχεία για καθένα. Αυτό που προτείνουμε είναι οικονομία χρόνου και χρήματος με τους εξής τρόπους.evaluation3

 • Εγκυρη και αξιόπιστη αξιολόγηση προκειμένου να μην χρειάζεται να καταφεύγεται σε πολλούς άλλους φορείς και θεραπευτές για να γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει με το παιδί, που αυτό μπορεί να απαιτεί αρκετό χρόνο εκμέρους σας και να εξαντλήσει και εσάς αλλά και το παιδί
 • Μετά τη έκδοση των αποτελεσμάτων ακολουθεί δωρεάν συνάντηση των γονέων με το λογοθεραπευτή αλλά και με την επιστημονική υπεύθυνο του κέντρου κα,Αγγελική Παρίου προκειμένου να καθοριστούν συγκεκριμένοι στόχοι για την άμεση και αποτελεσματική αλλά συγχρόνως και με ευχάριστο τρόπο αποκατάσταση των δυσκολιών του παιδιού
 • Της στοχοκατευθυνόμενης και ταυτόχρονα ευχάριστης συνεργασίας του παιδιού με το θεραπευτη η οποία εκτός των άλλων σας δίνει ασφαλή αποτελέσματα σε σωστό χρονικό διάστημα.
 • Ο έγκαιρος και έγκυρος εντοπισμός των δυσκολιών στο λόγο και στην κίνηση αλλά και στην συμπεριφορά του παιδιού σημαίνει πέρα των άλλων την πρόληψη περαιτέρω δυσκολιών που μπορεί να σχετίζονται με τη μάθηση και με την κοινωνικοποιηση καθώς και με την ψυχολογία του παιδιού.

 

 

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 17:28

Κατηγορίες παιχνιδιού

Αφιέρωμα στο Παιχνίδι

 

Μέρος 3ο

 

Κατηγορίες Παιχνιδιού

 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής περιόρισε το παιχνίδι των παιδιών σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Η έννοια του «παίζειν» ταυτίζεται συχνότερα με το μοναχικό ή toys2συλλογικό παιχνίδι, με αντικείμενα που παράγονται από πολυεθνικούς κολοσσούς και απευθύνονται σε μια παγκόσμια αγορά παιδιών (Γκουγκουλή & Καρακατσάνη, 2008:23). Τα ομαδικά παιχνίδια αντικαταστάθηκαν απ’ τα ηλεκτρονικά ή τα παιχνίδια αθύρματα ενώ ο συμπαίκτης από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ταυτόχρονα, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου για παιχνίδι, κυρίως μετά την είσοδο των παιδιών στη δημοτική εκπαίδευση, στερεί από αυτά τα βασικά οφέλη του παιχνιδιού. Η αλλαγή στις μορφές του παιχνιδιού και στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά παίζουν ταυτίζεται σίγουρα με την προσπάθεια της σύγχρονης κοινωνίας να επενδύσει εκπαιδευτικά στα παιδιά, στερώντας τους την πιο πολύτιμη γι’ αυτά δραστηριότητα του παιχνιδιού

Πέρα από την εξάρτηση που δημιουργούν αυτού του τύπου τα παιχνίδια, εξάρτηση που διαφέρει κατά πολύ από το ελεύθερο πνεύμα των παραδοσιακών παιχνιδιών, τονίζουμε και τον κίνδυνο των βασικών παρορμήσεων που καλλιεργούν στα παιδιά, κυρίως για την εφηβική και μεταεφηβική περίοδο ανάπτυξης, με αναμφισβήτητο τον αρνητικό αντίκτυπο για τις μελλοντικές ζωές τους (επιθετικότητα, σεξουαλικότητα, κατοχή, κυριαρχία, παθητικότητα). Η σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία περισσότερο από κάθε εποχή φαίνεται να έχει ανάγκη από επιστροφή στο αυθεντικό, παραδοσιακό παιχνίδι για τη δημιουργία μελλοντικών ελεύθερων και δημοκρατικών πολιτών.

Κατηγορίες Παιχνιδιού

Υπάρχουν εξι κατηγορίες παιχνιδιού που αντιστοιχούν βήμα προς βήμα με τη φυσιολογική εξέλιξη του παιδιού. Οι κατηγορίες αυτές είναι:

 1. Ενεργητικό παιχνίδι
 2. Διερευνητικό παιχνίδι
 3. Μιμητικό παιχνίδι
 4. Δημιουργικό παιχνίδι
 5. Φανταστικό παιχνίδι
 6. Παιχνίδι με κανόνες

1 ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

toys1

Αυτό προυποθέτει έλεγχου του κεφαλιού, του κορμού και των άκρων του μικρού παιδιού στο να κάθεται, να μπουσουλάει, να στέκεται , να πηδάει, να σκαρφαλώνει, να τρέχει, καθώς και να πετάει και να πιάνει αντικείμενα κτλ. Έχει μεγάλη σημασία γιατί βοηθάει στη σωματική εξέλιξη του παιδιού. Απαραίτητη προυπόθεση αυτού του παιχνιδιού είναι η δυνατότητα να αναπτυχθεί η κινητική δραστηριότητα που προυποθέτει την ύπαρξη χώρου με φυσικά, αν είναι δυνατόν εμπόδια που χρειάζεται να υπερπηδηθούν από το παιδί.

 

2. ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

 

toys3Αρχίζει περίπου στην ηλικία των 3 μηνών με παιχνίδι των δαχτύλων. Αυτό προϋποθέτει την ανάλογη ωρίμανση του νευρικού συστήματος για συντονισμό των κινήσεων και συγχρονισμό ματιού με τις κινήσεις των χεριών. Προυποθέτει επίσης ανάλογη ωρίμανση των αισθητηρίων, για να ακούει το παιδί και να διακρίνει ήχους, να διακρίνει την υφή των αντικειμένων και να αρχίσει να μαθαίνει τις διαστάσεις του χώρου και του χρόνου. Υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι τα απλά καθημερινά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για οικιακή χρήση ή παραδοσιακά παιχνίδια όπως κουδουνίστρες, μαλακές μπάλες, παιχνίδια που τα πιάνει και παιχνίδια που κάνουν ήχους. Μέσα από αυτό το παιχνίδι το παιδί συνέχεια προσθέτει στη γνώση του διερευνώντας τον κόσμο γύρω του. Στην αρχή με το στόμα του, μετά με το να πιάνει και να ψηλαφεί ή και να κομματιάζει τα παιχνίδια του αργότερα να δεί τι έχουν μέσα, να γυρνάει τις βρύσες, να ανακατώνει τα πράγματα και να ενθουσιάζεται με κάθε νέα του ανακάλυψη σαν να ήταν ένας μεγάλος επιστήμονας. Το βρέφος που είναι στον ένα χρόνο επαναλαμβάνει συνέχεια παίζοντας με τους ήχους που ακούει, που αργότερα θα γίνουν λέξεις και λόγος.

 

3. ΜΙΜΗΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Αυτό αρχίζει στους 7-10 μήνες και μπορεί να συνεχιστεί στην υπόλοιπη ζωή. Προυποθέτει ότι το παιδί έχει μια ικανότητα για τον κινητικό έλεγχο του σώματος του,toys5 το χειρισμό αντικειμένων, την οργάνωση και την ερμηνέια αισθητικών και αισθητηριακών εμπειριών. Παράλληλα την ικανότητα να αντιλαμβάνεται το λόγο ή τουλάχιστον τους λεκτικούς ήχους των γονιών του. Το μιμητικό παιχνίδι είναι απαραίτητο, γιατί μέσα από αυτό το παιδί μαθαίνει σιγά σιγά να εκτελεί δραστηριότητες που είναι πολύ χρήσιμες για το ίδιο. Ακόμα το βοηθάει να αντιληφθεί ότι οι ενήλικοι έχουν διαφορετικούς ρόλους από αυτό , τους οποιους μια μέρα θα αναπτύξει και το ίδιο. Είναι δηλαδή ένας τρόπος μέσα από το οποίο το παιδί αρχίζει να ταυτοποιεί με τους σημαντικούς ενηλίκους στη ζωή του. Ακόμα ένας τρόπος μέσα από τον οποίο μπορεί να εκφράσει διάφορα συναισθήματα του. Για παράδειγμα όλα τα παιδιά γύρω στα 4-5 παίζουν μαμάδες και μπαμπάδες ή το παιδί που γυρναεί από τον οδοντίατρο και επαναλαμβάνει στα παιχνίδια του όσα επιθετικά πραγματα του έκανε ο οδοντίατρος.

 

4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Αυτό μπορεί να αρχίσει πολύ νωρίς, γύρω στους 18-20 μήνες με το απλό χτίσιμο με ξύλινους κύβους, το οποίο προυποθέτει ανάλογη κινητική και αισθητική ωρίμανση μαζί με την αυξανόμενη νοητική ικανότητα να χρησιμοποιεί εμπειρίες που έχει αποκτήσει. Αυτός ο τύπος του παιχνιδιού είναι συνέχεια του πρώιμου διερευνητικού παιχνιδιού, αλλά προυποθέτει και ικανότητα να συνδυάζει μίμηση μαζί με τη γνώση και προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Είναι αυτή η ηλικία που μπορούμε να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα διάφορα εκπαιδευτικά παιχνιδια.

 

5. ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Αυτό αρχίζει γύρω στα 2 χρόνια και αναπτύσσεται στα επόμενα χρόνια. Το φανταστικό παιχνίδι προυποθέτει ανάπτυξη των προηγούμενων κατηγοριών παιχνιδιού και ιδίως του μιμητικού παιχνιδιού. Το φανταστικό παιχνίδι δίνει στο παιδί την ευκαιρία να παίξει γεγονότα της ζωής του, ελευθερώνοντας τα από καταπιέσεις, δυσάρεστες καταστάσεις και εμπειρίες και βοηθώντας το ανταποκριθεί πιο εύκολα στον απειλητικό κόσμο των μεγάλων. Το βοηθάει να αποκτήσει μια ψυχική ισορροπία, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να εξωτερικεύσει με τη συμπεριφορά του τις τάσεις που έχει για προστασία, δύναμη, επιθετικότητα, τρυφερότητα και καταστροφή.

Το φανταστικό παιχνίδι εξαρτάται πολύ από τις ικανότητες του παιδιού να εκφράσει τις ιδέες του με ένα συμβολικό τρόπο. Επομένως η αυθόρμητη παραγωγή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ συχνά για διαγνωστικούς σκοπούς από ψυχολογους, παιδαγωγούς, παιδοψυχιάτρους γιατί πολύ συχνά τα παιδιά προβάλλουν τα συναισθήματα τους μέσα από το παιχνίδι

 

6. ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ

Αυτός ο τύπος παιχνιδιού προυποθέτει σημαντική ανάπτυξη των ικανότητων του παιδιού μαζί με κατάκτηση όλων των προηγούμενων τύπων παιχνιδιού. Επίσης προυποθέτει ανάλογη ωριμότητα του παιδιού για να μπορεί να δεχτεί τους κανόνες του παιχνιδιού, όπως στο μοίρασμα, στο να περιμένει τη σειρά του, στο να αναβάλλει την ικανοποίηση των επιθυμιών του, στο να μαθαίνει να χάνει. Το παιχνίδι με κανόνες αρχίζει γύρω στα 4 χρόνια, εποχή που τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν να μπαίνουν σε ομάδες. Ομαδικά παιχνίδια στα οποία ο παράγων της ανταγωνιστικότητας είναι σημαντικός και στα οποία υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες είναι χαρακτηριστικό για μεγαλύτερες ηλικίες ή και ενηλίκους.

 

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Είναι πολύ σημαντικό να παρέχεται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ασφάλεια και να συνδυάζεται με περιπέτεια. Τα παιχνίδια πρέπει να είναι κατασκευασμένα έτσι που το παιδί να μπορεί να τα βάζει στο στόμα του (εδώ έχει σημασία οι μπογιές να μην είναι τοξικές ή οι επιφάνειες του παιχνιδιού να είναι κατάλληλες). Επίσης να μπορούν τα παιδιά να τα κρατάνε, να παίζουν, να μην μπορούν να τα καταπιούν. Ακόμα σημαντικό είναι να είναι δυνατόν να πλένονται τα παιχνίδια και το σπουδαιότερο να μη σπάνε. Για παιχνίδι έξω από το σπίτι έχει μεγάλη σημασία τα διάφορα όργανα να είναι ασφαλή και να υπάρχει ανάλογη επίβλεψη.

 

ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΝΗΛΙΚΟΥ ΣΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ

toys4Ο ρόλος του ενηλίκου που έχει αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του παιχνιδιού για την ανάπτυξη του παιδιού θα είναι εποικοδομητικός αν

 1. Δεχτεί ότι το παιδί ευχαριστιέται να κινείται από παιχνίδι σε παιχνίδι, αφιερώνοντας λίγο χρόνο κάθε φορά
 2. Δεν υποχρεώνει το παιδί να τελειώσει αυτό που άρχισε, μιάς και συχνά η διαδικασία έχει για αυτό μεγαλύτερη αξία από το αποτέλεσμα
 3. Ανεχθεί χωρίς να βαρυγκομήσει τη φασαρία που κάνει το παιδί παίζοντας
 4. Υπερνικήσει την επιθυμία του για ρεαλισμό την ώρα του παιχνιδιού και αφήσει το παιδί να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του χωρίς κριτική
 5. Αφήσει το παιδί να είναι αυθόρμητο στο παιχνίδι, χωρίς οδηγίες και κανόνες
 6. Δεν επεμβαίνει από φόβο ότι το παιδί είναι άρρωστο, όταν το παιδί παίζει ήσυχα και σκεφτικά ή ονειροπολώντας
 7. Παίζει μαζί του σαν ίσος προς ίσο όσο γίνεται, χωρίς να παίζει παθητικό αντίπαλο που δίνει στο παιδί την ευκαιρία να κερδίζει πάντα γλιτώνοντας έτσι το γονέα από τα ξεσπάσματα θυμού
 8. Μιλάει κανονικά όταν παίζει μαζί του χωρίς να μιμείται ότι είναι παιδί, εφόσον ο ενήλικος είναι το πρότυπο για το παιδί
 9. Δεν το επαινεί διαρκώς, γιατί αυτό σε τελική ανάλυση καλλιεργεί την εξάρτηση.
 10. Δεν ντρέπεται επειδή νομίζει ότι παίζοντας με τον τρόπο που ζητάει το παιδί, χάνει το κύρος του γίνεται ανόητος.

Συχνά ακούει κανείς γονείς που λένε «το παιδί μας έχει ένα δωμάτιο παιχνίδια, αλλά δεν παίζει.Εκείνο που έχει τεράστια σημασία είναι να αντιληφθούν οι γονείς ότι το παιδί θέλει και χρειάζεται ένα σύντροφο στο παιχνίδι τους. Πρέπει δηλαδή και οι ίδιοι να γονατίσουν κάτω και να παίξουν και να το κάνουν αυτό ευχάριστα και όχι σαν ένα είδος αγγαρείας.

Αφιερωμα στο παιχνίδι

 

Μέρος 2ο

 

Κατάλληλα παιχνίδια για την κάθε ηλικία του παιδιού σας.

 

Η Ψυχαναλυτική θεωρία με κυριότερο εκπρόσωπο τον S. Freud, πρεσβεύει ότι το παιδί απεγκλωβίζεται, μέσω του παιχνιδιού από τις απογοητεύσεις και στερήσεις και ξεπερνά τις δύσκολες καταστάσεις και τραυματικές του εμπειρίες.

 1.  Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο Erikson (1977) που μέσω της ολιστικής θεώρησής του για το παιχνίδι, υποστηρίζει ότι, πέρα από τη συμβολή του για την κάθαρση από τις τραυματικές εμπειρίες, το παιχνίδι εκπληρώνει και τις επιθυμίες των παιδιών, προσφέροντάς τους μία αίσθηση ελπίδας για το μέλλον του ανθρώπινου είδους και για την ανάπτυξη της προσωπικής τους ταυτότητας (όπ. αναφ. στο Cattanach, 2003: 32
 2.  Η σημασία του παιχνιδιού για τη σωματική, πνευματική και ψυχική καλλιέργεια των νέων κυρίως ανθρώπων είχε επισημανθεί και μελετηθεί ιδιαίτερα στην Αρχαία Ελλάδα. Ο ίδιος ο Πλάτωνας, ωσάν να ήταν σύγχρονος παιδαγωγός, τονίζει την εκπαιδευτική διάσταση του παιχνιδιού και προτρέπει τους γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους να παίζουν αφού έτσι προετοιμάζονται καλύτερα οι αυριανοί πολίτες (Γκουγκουλή & Καρακατσάνη, 2008: 14). Η αρχαία ελληνική γραμματεία αλλά και τα αρχαία ελληνικά σχήματα λόγου, το θέατρο, η φιλοσοφία, η ποίηση, ακόμα και η ιατρική αναφέρονται συχνά στην έννοια του παιχνιδιού. Αξιοσημείωτη είναι η περίφημη αλληγορική ρήση του Ηράκλειτου «Αιών παις έστι παίζων, πεσσεύων, παιδός η βασιληίη», που σημαίνει ότι ο χρόνος είναι ένα παιδί που παίζει με πεσσούς

Το παιχνίδι αρχίζει αυθόρμητα από τη βρεφική ηλικία και υπάρχει ομοφωνία ότι η ανάπτυξη του εξαρτάται πολύ από την ενθάρρυνση και την παρουσία των ενηλίκων. Το μικρό παιδί μεγαλώνοντας χρησιμοποιεί τη φαντασία του και μπορεί να παίξει με οτιδήποτε – μεγάλη όμως σημασία έχει και το τι εμείς μπορούμε να προσφέρουμε στο παιδί τόσο από άποψη υλικού και παιχνιδιών , όσο και από ανθρώπινη παρουσία.

 

0-1  έτους

games5Το μωρό μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής του αναπτύσσει τις αισθήσεις του και αρχίζει να αντιλαμβάνεται και να εξερευνά το περιβάλλον γύρω του μέσω της όρασης, της ακοής, της γεύσης, της αφής και της κίνησης. Γύρω τους 6 μήνες αποκτά και κινητική σκοπιμότητα και ελέγχει καλά τον κορμό ώστε να μπουσουλήσει στο χώρο. Σύμφωνα με τονPiaget, ευρισκόμενο στο «αισθητικοκινητικό στάδιο»,

{προχωράει από την ανακλαστική δραστηριότητα και την έλλειψη διαφοροποίησης, αρχικά στο συντονισμό χεριού-στόματος και στην ηλικία των 4 μηνών στον συντονισμό χεριού-ματιού και την επανάληψη ασυνήθιστων γεγονότων, για να φτάσει από τους μήνες στη μονιμότητα του αντικειμένου.} Σε αυτή την ηλικία λοιπόν η αναπτυξιακή διαδικασία προχωρεί από την «αντανακλαστική δραστηριότητα» στην «αναπαράσταση» και τις «αισθητικοκινητικές λύσεις» στα προβλήματα.Ενεργοποιούνται οι πρώτες αρέσκειες και απαρέσκειες στο παιδί και το συναίσθημα επενδύεται στον εαυτό του.

ΚατάErickson, το βρέφος προχωράει στην «θεμελιώδη εμπιστοσύνη» (μαθαίνει να εμπιστεύεται άλλους για να φροντίζουν τις βασικές ανάγκες του.Αν αυτοί που τα φροντίζουν αρνούνται ή είναι ασυνεπείς στη φροντίδα τους, το βρέφος μπορεί να δει τον κόσμο ως ένα επικίνδυνο μέρος γεμάτο αναξιόπιστους ανθρώπους. Η μητέρα ή η πρώτη τροφός είναι ο κοινωνικός παράγοντας κλειδί).Κατά το παιχνίδι λοιπόν, εμφανίζεται πολύ ισχυρή σχέση όταν το βρέφος παίζει κύρια με τους γονείς.

Το παιχνίδι σε αυτή την ηλικία δίνει εμπειρίες διασκέδασης και αναδημιουργίας μέσω των οποίων το παιδί αναπτύσσει την εικόνα σώματος και το σχήμα σώματος. Καλλιεργούνται δεξιότητες αισθητηριακής ολοκλήρωσης και κίνησης, και τα δεδομένα των αισθητηριακών χαρακτηριστικών των αντικειμένων και των πρώτων δραστηριοτήτων ανθρώπων και αντικειμένων. Για την ηλικία αυτή, επιλέξτε ελαφρά παιχνίδια με ζωντανά χρώματα που έλκουν το βλέμμα, την ακοή και την αφή του παιδιού.

Είδη παιχνιδιού γι’αυτή την ηλικία:

-Βιβλία από ύφασμα, πλαστικό ή χαρτόνι, με μεγάλες εικόνες και σχέδια σε έντονες αντιθέσεις

-Δοχεία και κύπελλα

-Άθραυστοι καθρέφτες στερεωμένοι

-Μεγάλα ξύλινα ή πλαστικά κομμάτια

-Κουδουνίστρες

-Μαλακά ζωάκια, κούκλες ή μπάλες, που να πλένονται

-Φωτεινά, κινούμενα αντικείμενα στην κούνια, τα οποία όμως δε φτάνει το μωρό

-Κρεμαστά κρεβατιού με φως, περιστροφή και μελωδίεςτα οποία δεν φτάνει όμως το μωρό

-Μαλακά ζωάκια και μεγάλες κούκλες

-Μαλακές μπάλες και υφασμάτινοι μεγάλοι κύβοι

-Μουσικά κουτιά και μουσικά παιχνίδια

-Παιχνίδια που επιπλέουν στο μπάνιο

-Παιχνίδια μαλακά, υφασμάτινα με έντονα χρώματα και σχήματα που εκπέμπουν ήχους

-Παιχνίδια που μπορεί να στοιβάξει, σε διαφορετικά σχήματα, χρώματα και μεγέθη

-Παιχνίδια που όταν το μωρό τα πιέζει βγάζουν ήχο

-Παιχνίδια με το σώμα του παιδιού

-Καθημερινά αντικείμενα διαφορετικών υφών

-Αντικείμενα καθημερινής χρήσης

1-2 ετών

Το μωρό μέσα στον δεύτερο χρόνο της ζωής τουβρίσκεται συνεχώς σε δράση, γίνεται πιο απαιτητικό και κινητικό, ενώ στους 18 μήνες χαρακτηρίζεται από μια διαρκή κίνηση. Το μωρό πια έχει καταφέρει να μετακινείται στο χώρο περπατώντας και έχει γίνει μία «κοινωνική πεταλούδα».Σύμφωνα με τονPiaget, ευρισκόμενο ακόμα στο «αισθητικοκινητικό στάδιο», προχωρά στο πρώτο 6μηνο του δεύτερου χρόνου στον «πειραματισμό» (ακολουθεί διαδοχικές μετατοπίσεις) και στο δεύτερο 6μηνο στην «εσωτερική αναπαράσταση» (εμφανίζονται νέα μέσα από τους νοητικούς συνδυασμούς).

games7ΚατάErickson, προχωράει στην πρώτη «αυτονομία» κύρια της σίτισης και της μετακίνησης.Η αποτυχία να επιτευχθεί αυτή η ανεξαρτησία μπορεί να ωθήσει το παιδί να αμφιβάλλει για τις δυνατότητές του και να αισθανθεί ντροπή. Οι γονείς είναι οι κοινωνικοί παράγοντες κλειδί.Κατά το παιχνίδι εξακολουθεί να υπάρχει πολύ ισχυρή σχέση όταν το μωρό παίζει κύρια με τους γονείς του.

Το παιχνίδι και σε αυτή την ηλικία εξακολουθεί να δίνει εμπειρίες διασκέδασης και αναδημιουργίας μέσω των οποίων το παιδί αναπτύσσει ακόμα περισσότερο την εικόνα σώματος και το σχήμα σώματος

Τα παιχνίδια γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να είναι ασφαλή και ικανά να αντέξουν την περιέργεια του μωρού χωρίς να διαλυθούν.

Είδη παιχνιδιού γι’αυτή την ηλικία:

-Απλά παζλ με μεγάλα κομμάτια

-Βιβλία από ύφασμα, πλαστικό ή χαρτόνι, με μεγάλες εικόνες και σχέδια σε έντονες αντιθέσεις

-Μεγάλο κουτί διαφόρων παιχνιδιών

-Κομμάτια (πχ κυπελλάκια) που μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο

-Κουτιά με αντικείμενα που γεμίζει και αδειάζει

-Παιχνίδια που τα παιδιά σπρώχνουν και τραβούν (όχι με μακριά κορδόνια) με ρόδες

-Κούκλες όλων των μεγεθών γερής κατασκευής

-Κύβοι που τους τοποθετεί στο κατάλληλο άνοιγμα κουτιού (formbox)

-Μεγάλα μολύβια και χαρτιά για να μουτζουρώνει

-Μουσικά παιχνίδια και μουσικές πλατφόρμες

-Παιχνίδια με κουμπάκια ή πλήκτρα (αίτιο-αποτέλεσμα)

-Παιδικά αυτοκίνητα και φορτηγά

-Παιχνίδια για να σκάβει (ξύλινο ή πλαστικό κουβαδάκι, φτυάρι, τσουγκράνα)

-Παιχνίδια που εφαρμόζουν και μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο

-Παιχνίδια που σχηματίζουν στοίβες

-Παιχνίδια – τηλέφωνα (χωρίς καλώδια)

-Πάνινα ζωάκια

-Παιχνίδια με το σώμα του παιδιού

-Καθημερινά αντικείμενα διαφορετικών υφών

-Αντικείμενα καθημερινής χρήσης

2-3 ετών

Τον τρίτο χρόνο χαρακτηριστικό της δραστηριότητας του παιδιού είναι η «διπλή (συμβολική) σκέψη», η ταχύτατη ανάπτυξη της ομιλίας και η δημιουργία.Τώρα πια μιμείται τις δραστηριότητες των ενηλίκων και των άλλων παιδιών και κάνει παιχνίδια ρόλων με κούκλες, ζωάκια και ανθρώπους υποδυόμενο πραγματικές καταστάσεις που του είναι γνώριμες.Σύμφωνα με τονPiaget, έχει εισέλθει πια σε επόμενο στάδιο ανάπτυξης (το «αισθητικοκινητικό» ανήκει πια στο παρελθόν), το «προεννοιολογικό» (προ-λογική σκέψη και λύσεις προβλημάτων) που θα κρατήσει για τα επόμενα 5 έτη του.

ΚατάErickson, προχωράει το παιδί στην «αυτονομία» κύρια του ντυσίματος και της υγιεινής τους.Η αποτυχία να επιτευχθεί αυτή η ανεξαρτησία μπορεί να ωθήσει το παιδί να αμφιβάλλει για τις δυνατότητές του και να αισθανθεί ντροπή. Οι γονείς είναι οι κοινωνικοί παράγοντες κλειδί. Κατά το παιχνίδι, αρχίζει το παιχνίδι με συνομηλίκους με παράλληλη μίμηση και αναπτύσσεται μέσω συνεργατικών δράσεων.

Τα παιχνίδια γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα μπορούν να είναι δημιουργικά ή να μιμούνται τις δραστηριότητες των γονιών και των μεγαλύτερων παιδιών.Σχετίζονται και με την ανάπτυξη της γλώσσας. Μέσα από το παιχνίδι και τις διασκεδαστικές εμπειρίες το παιδί φορμάρει, αξιολογεί, κατηγοριοποιεί και ξεκαθαρίζει τις ιδέες, τα συναισθήματα και τις σύνθετες δράσεις. Το παιδί δίνει σημασία στα αντικείμενα, ανάλογα με την ικανότητα του να συμβολίζει, να ελέγχει, να αλλάζει και να επικυριαρχεί.

Είδη παιχνιδιού γι’αυτή την ηλικία:

 

-Απλά παζλ με μεγάλα κομμάτια (3-4 κομματιών)

-Βιβλία με σύντομα παραμύθια και εικόνες δράσης

-Μαυροπίνακας και κιμωλία ή πίνακας λευκός με μαρκαδόρους

-Τουβλάκια, κυβάκια, μεγάλαLego, πρώτο οικοδομικό υλικό

-Ξύλινα παζλ ενσφηνωμάτων ανθρώπινης φιγούρας

-Ενσφηνώματα με σφυράκια

-Εκπαιδευτικά τραπεζάκια, που το παιδί μαθαίνει λέξεις, χρώματα, κ.ά.

-Καροτσάκια

-Κουκλόσπιτο, κούκλες-μαριονέτες

-Φάρμες με ζωάκια

-Λούτρινα κουκλάκια και ζωάκια

-Μουσικά όργανα με φωτάκια και ήχους

-Μπάλα για να κλωτσάει, πιάνει και πετάει αδρά

-Παιδικά κουζινικά σκεύη παιχνίδια

-Παιχνίδια εξωτερικού χώρου: κουτί με άμμο, σπιτάκι, κουβαδάκια και φτυάρια

-Παιχνίδια-μεταφορικά μέσα για να ανεβαίνει πάνω

-Πηλός, πλαστελίνη

-Μπογιές, μη τοξικές δαχτυλομπογιές

-Κασετόφωνο ή μαγνητόφωνο

-Ρούχα μεταμφίεσης

-Εξαρτήματα αδρής κίνησης (παιδική χαρά κλπ)

-Υλικά για φανταστικό και προβολικό παιχνίδι (play mobileκλπ)

3-5 ετών

 

Στην ηλικία από 3 έως 5 ετών το παιδί εντάσσεται στον Παιδικό Σταθμό και το Προνήπιο, αφού έχει αναπτύξει τον κινητικό του έλεγχο και ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη της θεωρίας του νου games3σταδιακά (περίπου στην ηλικία των 4 ετών) και της κεντρικής συνοχής, προχωρά σε καλύτερη εκτελεστική λειτουργικότητα τόσο συνεργασίας με άλλα παιδιά, όσο και οργανωμένων παιχνιδιών και πρώτων αθλημάτων.

Σύμφωνα με τονPiaget, συνεχίζει να βρίσκεται στο «προεννοιολογικό στάδιο» (προ-λογική σκέψη και λύσεις προβλημάτων) που θα κρατήσει και για τα επόμενα 2 έτη του. Κατά Erickson, το παιδί προχωράει στην«πρωτοβουλία». Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία προσπαθούν να ενεργούν σαν μεγάλοι, δεχόμενοι ευθύνες που ξεπερνούν την ικανότητά τους να τις χειριστούν. Μερικές φορές υιοθετούν στόχους ή αναλαμβάνουν δραστηριότητες που συγκρούονται με αυτές των γονιών τους και των άλλων μελών της οικογενείας και αυτές οι συγκρούσεις μπορεί να τα κάνουν να αισθάνονται ένοχα. Η επιτυχής επίλυση αυτής της κρίσης απαιτεί μια ισορροπία: το παιδί πρέπει να διατηρήσει μια αίσθηση πρωτοβουλίας κι ωστόσο να μάθει να μην προσκρούει στα δικαιώματα, προνόμια ή τους στόχους των άλλων. Η οικογένεια είναι ο κοινωνικός παράγοντας κλειδί.

.Τώρα όμως το παιχνίδι ξεκινά να σχετίζεται με ομάδα συνομηλίκων σε αυξανόμενο περιβάλλον συναγωνισμού (σχολικό πλαίσιο, παιδική χαρά) -Απλά παζλ με 5-6 κομμάτια

Είδη παιχνιδιού γι’αυτή την ηλικία:

-Βιβλία για αφήγηση ιστοριών(σύντομες ιστορίες ή ιστορίες δράσης)

-Μαυροπίνακας και κιμωλία ή πίνακας λευκός με μαρκαδόρους

-Τουβλάκια, κυβάκια, οικοδομικό υλικό

-Παιδικά εργαλεία (κατσαβιδάκια, λαβίδες, μαχαιράκια, σφυράκια κλπ)

-Εκπαιδευτικά τραπεζάκια, που το παιδί μαθαίνει λέξεις, χρώματα, σχήματα, μεγέθη κ.ά.

-Καροτσάκια

-Κουκλόσπιτο, κούκλες-μαριονέτες

-Μπάλα για να κλωτσάει, πιάνει και πετάει

-Παιχνίδι στόχου (bowling,dartsμεVelcroκλπ)

-Παιδικά κουζινικά σκεύη παιχνίδια

-Παιχνίδια εξωτερικού χώρου: κουτί με άμμο, σπιτάκι, κουβαδάκια και φτυάρια

-Παιχνίδια – μεταφορικά μέσα

-Πηλός, πλαστελίνη

-Μπογιές, μη τοξικές δαχτυλομπογιές

-Κασετόφωνο ή μαγνητόφωνο

-Ρούχα μεταμφίεσης

-Τρίτροχο ποδήλατο

-Τραμπολίνο

-Επιτραπέζια που δεν απαιτούν ανάγνωση

-Χειροτεχνίες (να κόβει και να κολλάει) και ζωγραφική (πινέλα, κιμωλία, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους)

-Αντικείμενα εικαστικά (καβαλέτα, σετ ζωγραφικής κλπ)

-Βιβλία βαψίματος

-Παιχνίδια μνήμης

-Πολύπλοκα κατασκευαστικά παιχνίδια (Lego, τουβλάκια, σε πρότυπο κλπ)

-Υλικά δραματοποίησης

-Ψαρέματα

-Δραστηριότητες νοικοκυριού όπως μαγείρεμα, σιγύρισμα, κηπουρική, περιποίηση ζώου

-Εξαρτήματα αδρής κίνησης (παιδική χαρά κλπ)

-Υλικά πιο σύνθετα για φανταστικό και προβολικό παιχνίδι (play mobileμε σπιτάκια κλπ)

5-10 ετών

Ένα μεγάλο ηλικιακό ταξίδι είναι επίσης αυτό που θα γίνει από την ηλικία 5-10 ετών. Ένα ταξίδι που διαρκεί από το Νηπιαγωγείο μέχρι και την εδραίωση σύνθετων μαθησιακών απαιτήσεων Δ΄ Δημοτικού, Σε αυτές τις ηλικίες το παιδί αναπτύσσει σε μεγάλο βαθμό δεξιότητες, κλίσεις και ενδιαφέροντα, γι’ αυτό και οι γονείς καλό είναι να επιλέγουν τα παιχνίδια βάσει αυτών.Σύμφωνα με τονPiaget, ολοκληρώνεται το « προεννοιολογικό στάδιο» (προ-λογική σκέψη και λύσεις προβλημάτων) όπου ακόμα πιο σύνθετα προβλήματα λύνονται μέσω της αναπαράστασης και της γλώσσας η οποία εξακολουθεί μαζί με τη σκέψη είναι ακόμα εγωκεντρικές και το παιδί μεταβιβάζεται στο «στάδιο συγκεκριμένων λειτουργιών».. Δεν μπορεί όμως ακόμη το παιδί να λύνει πολύπλοκα λεκτικά και υποθετικά προβλήματα.

Κατά Erickson, το παιδί προχωράει στην«εργατικότητα». Κατά την περίοδο αυτή το παιδί συγκρίνει τον εαυτό του με τους ομοίους του. Τα παιδιά μαθαίνουν σημαντικές κοινωνικές και ακαδημαϊκές δεξιότητες. Αν είναι εργατικά, αποκτούν κοινωνικές και ακαδημαϊκές ικανότητες και νιώθουν αυτό-επιβεβαίωση. Αποτυχία στην απόκτηση αυτών των σημαντικών ιδιοτήτων οδηγεί σε αισθήματα κατωτερότητας. Σημαντικοί κοινωνικοί παράγοντες είναι οι δάσκαλοι και οι όμοιοί τους.

 

. Έτσι τώρα πια το παιχνίδι σχετίζεται με ομάδα συνομηλίκων σε αυξανόμενο περιβάλλον συναγωνισμού. Η επικύρωση από τους συνομηλίκους γίνεται μέσω του αποτελέσματος του παιχνιδιού.Οι γονείς βοηθούν και επικυρώνουν όταν λείπουν οι συνομήλικοι.

Είδη παιχνιδιού γι’αυτή την ηλικία:

-Αθλητικός εξοπλισμός (μπάσκετ, τέρματα κλπ)

-Ψαλίδια με αμβλυμμένες άκρες, σετ ραπτικής

-Πατίνια με προστατευτικό εξοπλισμό

-Σχοινάκι

-Ποδήλατα

-Επιτραπέζια παιχνίδια

-Κουκλοθέατρο, μαριονέτες

-Βαλιτσάκια γιατρού και νοσοκόμας

-Αντικείμενα εικαστικά

-Υλικά δραματοποίησης

-Δραστηριότητες νοικοκυριού όπως μαγείρεμα, σιγύρισμα, κηπουρική, περιποίηση ζώου

-Ομαδικά παιχνίδια

-Παιχνίδια στον Η/Υ

-Μουσικά όργανα

-Μικρά εργαστήρια δραστηριοτήτων

-Παιχνίδια για την εκμάθηση αριθμών, γραμμάτων, γραφής

-Ακροστιχίδες

-Παιχνίδια σύνθετων κατασκευών

-Παιχνίδια διαφορών

-Παιχνίδια προβολής εικόνων (π.χ.view master,videoprojectorκλπ)

-Σετ χειροτεχνίας

-Σύνθετα παζλ

10-14 ετων

Η ηλικία της προεφηβείας και της εφηβείας. Η ηλικία δηλαδή που ολοκληρώνεται η Δημοτική εκπαίδευση και αρχίζει η Γυμνασιακή. Σύμφωνα με τονPiaget, η ολοκλήρωση του σταδίου των «συγκεκριμένων λειτουργιών» όπου η ανάπτυξη προχωρά από την προ-λογική σκέψη στην λογική λύση συγκεκριμένων προβλημάτων μέσω της αναστρεψιμότητας, υπάρχει η ανάγκη της επιθυμίας και η πλήρης αυτονομία και σκοπιμότητα στο «στάδιο των τυπικών λειτουργιών» όπου ο προέφηβος και ο έφηβος λύνει λογικά όλων των τύπων τα προβλήματα όπως και πολύπλοκα λεκτικά και υποθετικά προβλήματα, σκέφτεται επιστημονικά και ωριμάζουν οι γνωστικές δομές του. Η ανάπτυξη λοιπόν προχωρά από τη λογική λύση συγκεκριμένων προβλημάτων στη λογική λύση κάθε είδους προβλημάτων. Δραστηριοποιείται σταιδεαλιστικάσυναισθημάτακαι διαμορφώνεταιη προσωπικότητατου.Έτσι λοιπόν, σε αυτή την ηλικία αρχίζει η προσαρμογή στον κόσμο των ενηλίκων.ΚατάErickson, ο προέφηβος ολοκληρώνει το στάδιο της «εργατικότητας» (όπου συγκρίνει τον εαυτό του με τους ομοίους του, μαθαίνει σημαντικές κοινωνικές και ακαδημαϊκές δεξιότητες, αν είναι εργατικός, αποκτά κοινωνικές και ακαδημαϊκές ικανότητες και νιώθει αυτό-επιβεβαίωση και η αποτυχία στην απόκτηση αυτών των σημαντικών ιδιοτήτων οδηγεί σε αισθήματα κατωτερότητας και σημαντικοί κοινωνικοί παράγοντες είναι οι δάσκαλοι και οι όμοιοί του) και οδηγείται στην εφηβεία, στο στάδιο δηλαδή της «ταυτότητας», όπου καταπιάνεται με το ερώτημα «ποιος είμαι» ; Η περίοδος αυτή είναι το σταυροδρόμι μεταξύ παιδικής ηλικίας και ωριμότητας.Ο έφηβος πρέπει να καθιερώσει βασικές κοινωνικές και επαγγελματικές ταυτότητες, ειδάλλως θα παραμείνει μπερδεμένος σχετικά με τους ρόλους που πρέπει να παίξει ως ενήλικας. Ο κοινωνικός παράγοντας κλειδί είναι η παρέα των ομοίων.

Σε αυτές τις ηλικίες, τα παιχνίδια και οι διασκεδαστικές εμπειρίες πρέπει να έχουν ξεκάθαρες δομές και κανόνες και περιλαμβάνουν ανάπτυξη δεξιοτήτων και κοινωνική διαντίδραση μέσα σε ατμόσφαιρα ανταγωνισμού. Οι δράσεις και τα αποτελέσματα, συγκρίνονται με τους συνομήλικους, μέσω των οποίων στο παιδί.Ιδανικά γι’ αυτές τις ηλικίες είναι τα διάφορα χόμπυ και οι επιστημονικές ενασχολήσεις.

Είδη παιχνιδιού γι’αυτή την ηλικία:

-Παιχνίδια στους υπολογιστές

-Ραπτική, πλέξιμο, κέντημα

-Συναρμολογήσεις

-Κατασκευές

-Μικροσκόπια / τηλεσκόπια

-Επιτραπέζια παιχνίδια

-Αθλητικός εξοπλισμός

-Συλλογές

-Σετ περιποίησης εαυτού

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 15:22

Τι προσφέρει το παιχνίδι στα παιδιά

Αφιέρωμα στο παιχνίδι 

 

Μέρος 1ο

 

 Η προσφορά του παιχνιδιού στα παιδιά.

 

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα (όπ.αναφ.στο Χουιζίνγκα, 2010): «Πρέπει να ζει κανείς τη ζωή σαν παιχνίδι, παίζοντας ορισμένα παιχνίδια, προσφέροντας θυσίες, τραγουδώντας και χορεύοντας, και τότε θα μπορέσει να εξευμενίσει τους θεούς, να υπερασπίσει τον εαυτό του από τους εχθρούς του και να νικήσει στον αγώνα». Τα παραπάνω λόγια του Πλάτωνα, που αντιστοιχούν σε μία προσπάθειά του να ορίσει το σωστό τρόπο ζωής, αποδεικνύουν τη σημασία του παιχνιδιού για τη ζωή του ανθρώπου, που διαφοροποιημένη εξακολουθεί να ισχύει μέχρι και τη σύγχρονη εποχή.

 

Η συνεισφορά του παιχνιδιού στο παιδί.

 

games1Το παιχνίδι είναι μια δραστηριότητα αυθόρμητα διαλεγμένη από το παιδί, μέσα από την οποία του δίνεται η ευκαιρία για να κάνει τα παρακάτω:

 1. Να δράσει ελεύθερα και αβίαστα
 2. Να δημιουργήσει και να μάθει
 3. Να αναπτύξει τη σκέψη του και πώς ν' αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά
 4. Να οξύνει την κρίση του
 5. Να ερευνήσει τον υλικό κόσμο
 6. Να αναπτύξει τη γλωσσική του ικανότητα
 7. Να ζήσει σε ένα κόσμο φανταστικό που μπορεί να εξουσιάσει
 8. Να αναπτύξει διαπροσωπικές σχέσεις
 9. Να εκφράσει συναισθήματα και έτσι να μπορεί να κάνει μια σχέση ή να ανακουφίζεται από δυσφορία, στεναχώρια
 10. Να αισθάνεται ευχαρίστηση

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

 

Η σημασία του παιχνιδιού για τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού , όπως έχει αναφερθεί και πιο πριν είναι σημαντική και θα αναφερω πιο κάτω τους τρόπους με τους οποίους επιβοηθείται η φυσιολογική κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

 

 1. Με την επανάληψη ενός δυσάρεστου περιστατικού στο παιχνίδι μειώνεται η συγκινησιακή του επίδραση και κατά συνέπεια η ένταση, το άγχος και η αγωνία του games2παιδιού
 2. Το παιδί μέσα από το παιχνίδι εκφράζει απωθημένες επιθυμίες, αναπαριστώντας διαμάχες και δυσάρεστα περιστατικά καταφέρνει να τα ξεπεράσει επαναλαμβάνοντας τα στο φανταστικό παιχνίδι
 3. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να παίξουν και να κερδίσουν τον έλεγχο των καταστρεπτικών και επιθετικών τους διαθέσεων, μιας και αυτά τα συναισθήματα συχνά τους προκαλούν φόβο όταν τα συνειδητοποιήσουν

 ...επιπλέον ωφέλη

 1. Μέσα από το παιχνίδι το παιδί μιμείται τους μεγάλους και διευκολύνεται στην προσπάθεια του να ταυτιστεί με αυτούς
 2. Παίζει έντονα σκηνές της πραγματικής ζωής, φωνάζει, γελάει, διατάζει, απαγορεύει
 3. Μέσα από το παιχνίδι του δίνεται η ευκαιρία να σκέφτεται, να αναπολεί σχέσεις και προηγούμενες εμπειρίες
 4. Μπορεί να εκφράσει άμεσα τις επιθυμίες του
 5. Κάνει ανταλλαγή καθημερινών ρόλων της ζωής
 6. Λύνει προβλήματα και πειραματίζεται προσπαθώντας να δώσει λύσεις
 7. Το παιχνίδι προσφέρει στο παιδί και τη δυνατότητα να αισθάνεται επιτυχημένο
 8. Το παιχνίδι μπορεί να λειτουργήσει σαν μια γέφυρα μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασιωσης. Μαθαίνοντας για την πραγματικότητα, δηλαδή για τη σημασία της το παίδι είναι λιγότερο κάτω από την επίδραση του αγνώστου που μπορεί να του προκαλέσει άγχος.
 9. Το μικρό παιδί επεξεργάζεται με το παιχνίδι του πως είναι ο κόσμος των ενηλίκων και πως νομίζει ότι αυτός ο κόσμος λειτουργεί. Υπάρχουν παραδοσιακά παιχνίδια όπως μαμάδες- μπαμπάδες, νοσοκομεία κτλ. Το να δοκιμάσει το παιδί νέους ρόλους το βοηθάει σιγα σιγά να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα
 10. Το παιχνίδι είναι ένας τρόπος με τον οποίο εκφράζονται έντονα συναισθήματα πχ ένα μικρό κορίτσι δέρνει την κούκλα της επειδή ήταν άτακτη ενώ η ίδια επιθυμεί πολύ να μην κάνει αταξίες. Ο Βινικοτ έχει τονίσει ότι είναι απαραίτητο να μπορούν τα μικρά παιδιά να εκφράσουν την επιθετικότητα τους σε ένα περιβάλλον που είναι φιλικό χωρίς να υπάρχει ο φόβος ότι θα τιμωρηθούν γι' αυτό
 11. Το παιδί αποκτάει παίζοντας διάφορες ικανότητες όπως κινητικές, αισθητικές, νοητικές , κοινωνικές
 12. Το παιχνίδι είναι ο τρόπος με τον οποίο το μικρό παιδί μαθαίνει πώς να μοιράζεται και να συνεργάζεται με άλλα παιδιά και βάζει τις βάσεις για τη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων αργότερα στη ζωή

 

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

 

Επιστήμονες που έχουν ασχοληθει με το ρόλο του παιχνιδιού στη σωματική ανάπτυξη του παιδιού έχουν επανειλημμένα μιλήσει για τη συμβολή του παιχνιδιού στην ανάπτυξη

Διαφορές στο παιχνίδι αγοριών και κοριτσιών

Υπάρχουν διαφορές στο παιχνίδι μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι

Κορίτσια

-     Είναι φλύαρα

-        Χασκογελάνε

-        Μιλάνε πολύ με διάφορες εκφράσεις και αισθήματα

-        Αναπτύσσουν γρηγορότερα τις λεπτές κινήσεις και παίζουν κατά συνέπεια με μεγαλύτερη ευκολία ήσυχα παιχνίδια. Περίπου στα 4 χρόνια τα κορίτσια αρχίζουν να παίζουν παιχνίδια με έντονη δραστηριοτητα

Αγόρια:

  -  Κινούνται με πιο δραστήριο τρόπο

-        Φωνάζουν περισσότερο

-        Αλληλοχτυπιούνται περισσότερο

-        Μιλάνε λιγότερο για τα συναισθήματα τους

-        Παίζουν περισσότερο παιχνίδια που εξασκούν τους μεγάλους μυς

-        Είναι πιο επιθετικά

-        Το παιχνίδι γύρω στα 4 χρόνια γίνεται πιο ήσυχο

Οι παραπάνω διαφορές οφείλονται στη διαφορετική σωματική κατασκευή και στις επικρατούσες κοινωνικές συνθήκες και κοινωνικά στερεότυπα αναφορικά με τους ρόλους και τις προσδοκίες. Το παιδί παίζει για να κοινωνικοποιηθεί, αλλά οι ρόλοι που τα αγόρια ή τα κορίτσια παίζουν μέσα από το παιχνίδι τους είναι αποτέλεσμα της κοινωνικοποιήσης τους.

 

Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2014 00:00

Σχολικός εκφοβισμός, Bulling

Τι πρέπει να κάνουμε όταν υποψιαζόμαστε ότι τα παιδιά μας έχουν πέσει θύματα bulling;

  σχολικός εκφοβισμόςΟ σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, στο οποίο ο καθένας μας εύκολα κλείνει τα μάτια του και επαναπαύεται, ίσως γιατί πολλές φορές δεν γίνεται επαρκώς φανερό, ώστε να γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα του. Η μεγάλη πρόκληση των εκπαιδευτικών και των γονέων είναι ακριβώς αυτή: να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει, ότι μας αφορά και έχουμε άμεση ευθύνη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του. 

  Οι περισσότεροι γονείς που τα παιδιά τους πάνε σχολείο, αγχώνονται στη σκέψη ότι μπορεί να πέσουν θύματα ενδοσχολικής βίας. Δεν γνωρίζουν  πως να αντιδράσουν, τι πρέπει να πουν, τι να συμβουλέψουν, και γενικά με ποιον τρόπο θα σταματήσουν τη θυματοποίηση των παιδιών τους. Είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί όλο και περισσότερους γονείς.

Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού μεταξύ μαθητών λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Θεωρείται πλέον κοινωνικό πρόβλημα και τα κρούσματα ενδοσχολικής βίας την τελευταία δεκαετία σημειώνουν δραματική αύξηση.

Οι επιπτώσεις του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας στη σωματική και την ψυχική υγεία των παιδιών είναι ασφαλώς πολλές και σοβαρές κι εμποδίζουν συστηματικά τη λειτουργική ψυχοκοινωνική ανάπτυξη τους.

 

Πώς εκδηλώνεται ο σχολικός εκφοβισμός;

 

Η ενδοσχολική βία και ο σχολικός εκφοβισμός, που λαμβάνει χώρα μεταξύ συμμαθητών, μπορεί να είναι σωματική, λεκτική, ψυχολογική και κοινωνική.

Η βίαιη, επιθετικη συμπεριφορά ενός ατομου ή μιας ομάδας εκδηλώνεται με την ακόλουθη ομαδοποιηση είτε ως βια κατά προσώπου, είτε ως βια κατά της περιουσίας και βανδαλισμοί είτε ως βια που στρεφεται συνειδητά ή όχι εναντίον του ίδιου του εαυτού

Οι πιο συνηθισμένες νεανικές συμπεριφορές του φαινομένου αφορούν:ενδοσχολική βία

απρεπείς χειρονομίες, ξυλοδαρμούς, τραυματισμούς, απειλές για σωματική κακοποίηση.

φραστικές - λεκτικές επιθέσεις κι απειλές, βρισιές, προσβολές, συστηματική γελοιοποίηση συνεσταλμένων παιδιών, συστηματική χρησιμοποίηση υβριστικών εκφράσεων, χρήση προσβλητικών παρατσουκλιών,

εκβιασμούς, διάδοση κακοηθών και ψευδών φημών

καταστροφή προσωπικών αντικειμένων,

απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων, μικροκλοπές,

αποκλεισμό και απομόνωση από παρέες, ομαδικά παιχνίδια και κοινωνικές δραστηριότητες.

Τέλος δύο νέες μορφές εκφοβισμού και βίας, που συναντώνται τα τελευταία χρόνια με σταθερά αυξανόμενο ρυθμό αφορούν στη σεξουαλική παρενόχληση και τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό.

 

Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

 

θύμα βίαςΟρισμένες ενδείξεις που πιθανόν να υποδηλώνουν ότι ένα παιδί έχει πέσει θύμα βίας και εκφοβισμού στο σχολείο είναι:

η μειωμένη διάθεσή του ή η άρνησή του να πάει στο σχολείο,

οι αδικαιολόγητες απουσίες του,

η απροσδόκητη πτώση της μαθησιακής του επίδοσης,

το γεγονός ότι περνά το χρόνο του στα διαλείμματα κοντά στους δασκάλους

η εμφάνιση ψυχοσωματικών προβλημάτων (πονοκέφαλος, στομαχόπονος, αϋπνίες, έντονη ονυχοφαγία, τικ, ανορεξία ή βουλιμία…)

έντονες και αδικαιολόγητες αλλαγές στη διάθεσή

αλλαγές στις διαδρομές από τις οποίες συνήθιζε να πηγαίνει στο σχολείο ή να επιστρέφει στο σπίτι,

αδικαιολόγητα σκισμένα και κατεστραμμένα ρούχα, ανεξήγητα σημάδια και μελανιές στο σώμα ή άλλες ενδείξεις επίθεσης,

απώλεια προσωπικών αντικειμένων, χρημάτων…

άρνηση συμμετοχής σε σχολικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

απόρριψη από συνομιλήκους

 

Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε;

 

Αν και όταν αντιληφθούμε, ότι ένα παιδί είναι θύμα εκφοβισμού και βίας από συμμαθητές του στο σχολείο, πρέπει να αποφύγουμε παρορμητικές αντιδράσεις και να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμα την κατάσταση.

Τι πρέπει να κάνουμεηλεκτρονικός εκφοβισμός

- να συζητήσουμε αναλυτικά με το παιδί για τα γεγονότα και τις συμπεριφορές, που το ενοχλούν,

- να το ευχαριστήσουμε και να το επιβραβεύσουμε που είχε το θάρρος και μίλησε στους γονείς του για αυτό που του συνέβη.

- να του υπενθυμίσετε ότι είμαστε κοντά του, προκειμένου να το φροντίσουμε και να το διαφυλάξουμε από επόμενους κινδύνους,

- να του εμπνεύσουμε το αίσθημα, ότι μπορεί και πρέπει να αντιδράσει, να μη σιωπά, ώστε να εμποδίσει την επανάληψη τέτοιων συμπεριφορών,

- να προτείνουμε στο παιδί πρακτικούς τρόπους για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων και να συζήτησουμε μαζί του ή ακόμη κάνοντας και roleplaying προκειμένου να μπεί στη διαδικασία να σκεφτεί και το ίδιο διάφορα σενάρια αντιμετώπισης μελλοντικά ανάλογων καταστασεων

- να ζητήσουμε τη συμβουλευτική καθοδήγηση από ειδικό ψυχικής υγείας, αν η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη.

   Το να είσαι ο πιο κοντός στην τάξη ή το αντίθετο, να περνάς ολους τους συμμθητές σου δύο κεφάλια, το να είσαι είτε ο πιο χοντρός είτε ο πιο αδύνατος... όλες αυτές οι διαφορές δεν είναι εύκολες για να επιβιώσει ένα παδί. Διαβάστε τις συμβουλές μας για να το βοηθήσουμε να αισθάνεται καλά παρόλα αυτά.’

    Σε κάθε ηλικία, δεν μας αρέσει να μας ‘σταμπάρουν’, μα να γινόμαστε ένα με τη μάζα, μας ικανοποιεί να υποτασσόμαστε στα πρώτυπα που μας επιβάλλονται. «Η δικτατορία της εμφάνισης είναι τόσο ισχυρή στην μοντέρνα κοινωνία μας, που ποτέ δεν ήταν τόσο σοβαρό το ζήτημα να υπάρχει ψυχική άνεση», λέει η MurielMazet, ψυχολόγος και συγγραφέας, και για το παιδί, αυτή η τάση για να αισθάνεται άνετα είναι πιο έντονη απ’ό,τι στους ενήλικες.

Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2013 00:00

Καυγάδες σε ημερήσια διάταξη

Καυγάδες σε ημερήσια διάταξη

Κάποτε μιλούσατε για τα πάντα, συζητούσατε τα πάντα. Έστω κι αν εξοργιζόσασταν. Μιλούσατε για πολιτική, κινηματογράφο, φαγητό, σεξ, φίλους, δουλειές... Τώρα που ήρθε το παιδί, η εποχή των επικών μαχών (και των παθιασμένων συμφιλιώσεων) χάθηκε οριστικά. Τώρα, αρπάζεστε μόνο για το παιδί. Πώς καταντήσατε έτσι και πώς θα το ξεπεράσετε;

 

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 00:00

Εμπιστευθείτε το ένστισκτό σας

Δείξτε εμπιστοσύνη στο ένστικτό σας.

Θέλουμε να κάνουμε πάντα το σωστό για τα παιδιά μας. Πολύτιμος «οδηγός» μας από την πρώτη στιγμή και καθώς το παιδί μας μεγαλώνει είναι το ένστικτό μας. Γι’ αυτό και πρέπει να το «ακούμε». Φυσικά και θα κάνουμε λάθη. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αποτυχίες μας «ακονίζουν» τη διαίσθησή μας, μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίζουμε καλύτερα το παιδί μας και τον εαυτό μας κι αναπτύσσουν την αίσθηση μας του τι είναι καλό για το παιδί μας και τι όχι.

«Είναι ευερέθιστος! Κάθε φορά που του κάνουμε παρατήρηση, αντιδρά υπερβολικά! Χτυπά το κεφάλι του και ξεσπά σε φωνές και κλάματα και… ενώ γνωρίζει ότι θα τιμωρηθεί, δεν είναι σε θέση να αποφύγει την τιμωρία»… μας λέει η μαμά του Μάρκου. «Μας έρχονται συνέχεια παράπονα και διαμαρτυρίες και από το σχολείο.

Σελίδα 1 από 3

Φωτογραφίες του χώρου μας

 Αίθουσα Υποδοχής  Αίθουσα Μαθημάτων και Ειδικής Αγωγής  Αίθουσα Λογοθεραπείας και Ομάδων Παιδιών  Αίθουσα Εργοθεραπείας  Αίθουσα Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων και Εφήβων  Αίθουσα Υποδοχής
           
 Αίθουσα Ειδικής Αγωγής  Αίθουσα Ομάδων Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων  Αίθουσα Λογοθεραπείας  Αίθουσα Υποδοχής  Αίθουσα Εργοθεραπείας  Αίθουσα Μαθημάτων Εφήβων