Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 06:49

Gravity Master (Παιχνίδι με τη Βαρύτητα)

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

1. Το Gravity Master έχει σκοπό να σας φέρει πιο κοντά με τους νόμους της βαρύτητας. Σκοπός σας είναι να δημιουργήσετε ό,τι γεωμετρικά σχήματα θέλετε με το ποντίκι σας προκειμένου να οδηγήσετε τη μπάλα που έχετε στους στόχους της κάθε πίστας. Κάνοντας διπλό κλικ πάνω στα σχήματα που έχετε δημιουργήσει μπορείτε να τα εξαφανίσετε. Μεγάλη σημασία έχει να είστε γρήγοροι και να κάνετε όσο δυνατό λιγότερες κινήσεις. Παιχνίδι που θέλει πολλή φαντασία.
  

 

 

 

Βαρύτητααααα!!!

 

 

Στη φυσική, βαρύτητα ονομάζεται η ιδιότητα των υλικών σωμάτων να έλκουν άλλα υλικά σώματα. Αυτό σημαίνει πως το ένα σώμα έλκει κάθε άλλο σώμα που βρίσκεται κοντά του. Μάλιστα όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα (m) ενός σώματος, τόσο μεγαλύτερη η δύναμη της βαρήυτητας που μπορεί να ασκήσει το ένα στο άλλο. Συνεπώς παιδιά αυτό σημαίνει πως όταν έχουμε δύο σώματα με μεγάλες μάζες ασκούν το ένα στο άλλο μεγαλύτερες βαρυτικές δυνάμεις απ'ότι δύο άλλα σώματα με μικρότερες μάζες.

 

 

Στη γή τελικά υπάρχει βαρύτητα?

 

Μα φυσικά και υπάρχει! Φαντάζομαι όλοι σας θα έχετε παρατηρήσει πως όταν το μολύβι που γράφετε φεύγει απο το τραπέζει πέφτει στο πάτωμα, ή το καλοκαίρι όταν κάνετε βουτιές απο το βατήρα πέφτετε μέσα στη θάλασσα. Αυτά και πολλά άλλα παραδείγματα μας δείχνει πως η βαρύτητα στη γη έλκει τα υλικά σώματα και προκαλεί την πτώση τους στην επιφάνειά της όταν αφεθούν ελεύθερα. Επιπροσθέτως, η βαρύτητα είναι η αιτία της ύπαρξης της γης, του ήλιου και των άλλων αστρικών σωμάτων. Χωρίς αυτή δεν θα υπήρχε ζωή, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Η βαρύτητα είναι επίσης υπεύθυνη για την τροχιά της γης και των υπόλοιπων πλανητών γύρω από τον ήλιο, την τροχιά της σελήνης γύρω από τη γη, τον σχηματισμό παλιρροιών και άλλα φυσικά φαινόμενα που παρατηρούμε.

 

 

Η βαρύτητα είναι μια καινούρια θεωρία ή υπάρχει απο παλιά?

 

Υπήρξαν πολλές θεωρίες για την βαρύτητα από την εποχή του Έλληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη τον 4ο αιώνα π.Χ.. Πίστευε πως δεν υπήρχε δράση χωρίς αιτία και επομένως δεν υπήρχε κίνηση χωρίς κάποια δύναμη. Συμπέρανε ότι όλα τα αντικείμενα προσπαθούσαν να κινηθούν προς την κατάλληλη θέση τους στις κρυστάλλινες ουράνιες σφαίρες και ότι τα σώματα έπεφταν προς το κέντρο της γης ανάλογα με το βάρος τους.

Το 628, ο Ινδός αστρονόμος Βραχμαγκούπτα (Brahmagupta) ήταν ο πρώτος που διαπίστωσε πως η βαρύτητα ήταν μια ελκτική δύναμη. Εξηγούσε πως "τα σώματα πέφτουν προς τη γη καθώς είναι στη φύση της γης να έλκει σώματα, όπως είναι στη φύση του νερού το να ρέει".

Ο Σανσκριτικός όρος που χρησιμοποιούσε για τη βαρύτητα, 'gurutvā-karṣaṇam', σήμαινε 'η έλξη του βάρους'. Ο Βραχμαγκούπτα επίσης υιοθέτησε το ηλιοκεντρικό σύστημα για την βαρύτητα, το οποίο είχε νωρίτερα αναπτύξει ο Αριαμπιάτα (Aryabhata) το 499.

Εργαζόμενος πάνω σε αυτές τις ιδέες, το 1687 ο Άγγλος μαθηματικός Σερ Ισαάκ Νεύτων (Sir Isaac Newton) δημοσίευσε το διάσημο έργο του "Principia" ("Μαθηματικές αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας"), στο οποίο και διατυπώθηκε το πρώτο αξίωμα για την βαρύτητα, το οποίο είχε παγκόσμια ισχύ γραμμένο στη λατινική γλώσσα. Όπως το έθεσε ο ίδιος, "Συμπέρανα ότι οι δυνάμεις που συγκρατούν τους πλανήτες στην τροχιά τους πρέπει να είναι αντιστρόφως (ανάλογες) ως προς τα τετράγωνα των αποστάσεων από τα κέντρα γύρω από τα οποία περιφέρονται· και εξ αυτού συνέκρινα τη δύναμη που απαιτείται για να συγκρατεί τη Σελήνη στην τροχιά της με την ισχύ της βαρύτητας στην επιφάνεια της Γης. Και τις βρήκα να συμφωνούν με ικανοποιητική προσέγγιση". Οι περισσότεροι σύγχρονοι μη-σχετικιστικοί υπολογισμοί για τη βαρύτητα βασίζονται στο έργο του Νεύτωνα.

 

Πείραμα... Λοιπόν εγώ που θέλω να υπολογίσω τη δύναμη που μου ασκεί η γή τί πρέπει να κάνω?

 

Παιδιά είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Απλώς θα πάτε στη ζυγαριά* του σπιτιού σας και θα δείτε ποιά είναι η μάζα σας. Για παράδειγμα βλέπετε πως ζυγίζετε 60kg. Τότε για να δείτε χοντρικά πόση είναι η δύναμη που σας ασκεί η γή αρκεί να πολλάπλασιάσετε τη μάζα που βρήκατε επι 10 και έχετε τη δύναμη με την οποία σας έλκει η γή. Δηλαδή για παράδειγμα, για το συγκεκριμένο παιδί, το βάρος του είναι 60 επι 10 = 600N.

 

Συνεπώς η σχέση που μάθαμε για σήμερα είναι Β = m * g

όπου :

Β: Το βάρος ενός σώματος υπολογισμένο σε N (Newton)

m: Η μάζα του σώματος σε kg (kilograms)

g: Ονομάζεται επιτάχυνση της βαρύτητας και για τη γή είναι περίπου  10 m/s2


(*Να τονίσουμε πως ο υπολογισμός της μάζας με μια απλή ζυγαριά μπάνιου βασίζεται στην ύπαρξη της ίδιας της βαρύτητας.)

 

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 1242 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 06:50
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Καίσα - Ποιοτικά Επιτραπέζια Παιχνίδια »

Φωτογραφίες του χώρου μας

 Αίθουσα Υποδοχής  Αίθουσα Μαθημάτων και Ειδικής Αγωγής  Αίθουσα Λογοθεραπείας και Ομάδων Παιδιών  Αίθουσα Εργοθεραπείας  Αίθουσα Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων και Εφήβων  Αίθουσα Υποδοχής
           
 Αίθουσα Ειδικής Αγωγής  Αίθουσα Ομάδων Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων  Αίθουσα Λογοθεραπείας  Αίθουσα Υποδοχής  Αίθουσα Εργοθεραπείας  Αίθουσα Μαθημάτων Εφήβων