Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013 09:38

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

 

Οι προετοιμασίες του Ξέρξη για την εισβολή στην Ελλάδα άρχισαν από το 483 π.Χ. Ο Ξέρξης σχεδίαζε έναν κατακτητικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας που είχε στόχο του τόσο την υποταγή της Ελλάδας όσο και την προσάρτηση όλων των δυτικών περιοχών στην Περσική Αυτοκρατορία. Τα σχέδια όμως του Ξέρξη ματαίωσε οριστικά η ήττα του στη Σαλαμίνα.

 

 

 imagesCA101TXDΗ ναυμαχία της Σαλαμίνας πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ, μεταξύ των αρχαίων ελληνικών πόλεων-κρατών και της Περσικής Αυτοκρατορίας. Αποτέλεσε σημαντική σύγκρουση της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, η οποία άρχισε το 480 π.Χ.

Μετά την κατάληψη του στενού των Θερμοπυλών απ' τους Πέρσες και την λήξη της Ναυμαχίας του Αρτεμισίου, ο Ελληνικός στόλος κατευθύνθηκε προς τις ακτές της Αττικής και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την κατάκτηση ολόκληρης της Κεντρικής Ελλάδας από τον στρατό του Ξέρξη. Τότε ο Θεμιστοκλής πείθει τους Αθηναίους να εγκαταλείψουν την πόλη με την προστασία του αθηναϊκού ναυτικού το οποίο αγκυροβόλησε στη Σαλαμίνα για να προστατεύσει αυτήν την επιχείρηση. Για να τους πείσει μάλιστα, επιστράτευσε θεϊκά σημάδια και μαντείες, την ερμηνεία των οποίων προσάρμοζε στη στρατηγική του. Όμως 500 περίπου Αθηναίοι  παρέμειναν πάνω στην Ακρόπολη και προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις εχθρικές επιθέσεις, αλλά έπεσαν μέχρις ενός. Επειδή στο μεταξύ ο κύριος όγκος του περσικού στρατού είχε φτάσει μέχρι την Ακρόπολη, το ιερό λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε. Ο Ξέρξης με την κατάκτηση της Αθήνας και την πυρπόληση των ιερών και της Ακρόπολης, θεώρησε πως  είχε πάρει εκδίκηση για την ήττα του πατέρα του στον Μαραθώνα.

 

imagesCA36TLGK

 

Τελικά ο περσικός στόλος παρασύρθηκε να ναυμαχήσει σε θαλάσσια περιοχή που είχε επιλέξει ο

αντίπαλος και αφού έπλευσε για τα Στενά της Σαλαμίνας, προσπάθησε να κλείσει και τις 2 εισόδους. Ο  περιορισμένος χώρος των Στενών της Σαλαμίνας παρουσίαζε εξαιρετικά πλεονεκτήματα για τους Έλληνες καθώς τα πληρώματά τους δεν μπορούσαν να πολεμήσουν με ελιγμούς λόγω του μεγάλου αριθμού τους. Αξιοποιώντας την ευκαιρία, ο ελληνικός στόλος διαμορφώθηκε σε μια γραμμή και πέτυχε σημαντική νίκη, καταστρέφοντας 300 περσικά πλοία.

 

 

 

imagesCAX6F0SKΟ Ξέρξης επέστρεψε στην Ασία με το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του και, τον επόμενο χρόνο, τα απομεινάρια του περσικού στρατού ηττήθηκαν αποφασιστικά στη μάχη των Πλαταιών και στη μάχη της Μυκάλης. Μετά από αυτές τις μάχες, οι Πέρσες δεν ξαναπροσπάθησαν να καταλάβουν την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι μάχες στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές σηματοδότησαν την αρχή της νέας φάσης των Ελληνο-Περσικών Πολέμων - οι ελληνικές πόλεις άρχισαν την αντεπίθεση.

 

Η σημασία της ναυμαχίας της Σαλαμίνας υπήρξε μέγιστη διότι προκάλεσε την κατάρρευση του ηθικού της Περσικής ηγεσίας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να εγκαταλείψει ουσιαστικά τον αγώνα, αν και διέθετε ακόμα υπερτριπλάσιο σχεδόν στόλο από το Ελληνικό. Μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι σε περίπτωση περσικής νίκης θα σταματούσε η ανάπτυξη της Αρχαίας Ελλάδας, καθώς και του δυτικού πολιτισμού, και οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι η Σαλαμίνα ήταν μια από τις πιο σημαντικές μάχες στην ανθρώπινη ιστορία

 

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ

http://users.sch.gr//cosmathan/videos/nav_1.htm

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

 

1.     Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Συγγραφέας: ΡΑΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Εκδόσεις: ΕΝΑΛΙΟΣ

 

2.   ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΑΠΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

 

3.    ΓΕΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΥΔΡΙΑ CAMBRIDGE ΗΛΙΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΨΙΛΟΝ

 

Ελένξτε τις γνώσεις σας σχετικά με τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας συμπληρώνοντας το παρακάτω σταυρόλεξο:

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟΥ

 

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ

  1. Αρχηγός Αθηναίων
  2. Μία απ΄τις σημαντικότερες ναυμαχίες τις ανθρώπινης ιστορίας
  3. Ο πατέρας του Ξέρξη ηττήθηκε στη μάχη του …..

 

ΚΑΘΕΤΑ

  1. Βασιλιάς των Περσών
  2. Πατέρας του Ξέρξη

3 – 4.  Μάχες που σηματοδοτούν την αρχή της νέα φάσης των Ελληνο-Περσικών πολέμων

 crossword001

Συγγραφή - Επμέλεια άρθρου : Σεβδαλή Μαρία

Φιλόλογος, Καθηγήτρια Μαθησιακών Δυσκολιών

Διαβάστηκε 2726 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013 09:45

Φωτογραφίες του χώρου μας

 Αίθουσα Υποδοχής  Αίθουσα Μαθημάτων και Ειδικής Αγωγής  Αίθουσα Λογοθεραπείας και Ομάδων Παιδιών  Αίθουσα Εργοθεραπείας  Αίθουσα Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων και Εφήβων  Αίθουσα Υποδοχής
           
 Αίθουσα Ειδικής Αγωγής  Αίθουσα Ομάδων Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων  Αίθουσα Λογοθεραπείας  Αίθουσα Υποδοχής  Αίθουσα Εργοθεραπείας  Αίθουσα Μαθημάτων Εφήβων