Έθιμα των Χριστουγέννων

Απο την Ανάδραση σας ευχόμαστε

 

καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά!

 

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε μερικές απο τις παραδόσεις και έθιμα που υπάρχουν
σε όλον τον κόσμο για τις γιορτινές αυτές ημέρες.

Χριστουγεννιάτικες κάλτσες

traditionsstockings

Η παράδοση του κρεμάσματος της χριστουγεννιάτικης κάλτσας από το τζάκι προερχόταν από μία από τις πιο γνωστές ιστορίες των Χριστουγέννων του Αγίου Βασίλη.

Η ιστορία προέρχεται από το 1800, όταν ο πατέρας τριών νεαρών κοριτσιών δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά την προίκα για τις κόρες του για να της παντρέψει.

Από το κάστρο του , ο Άγιος Βασίλης άκουσε την ατυχία των φτωχών κοριτσιών και πέταξε κρυφά τρεις σάκους με χρυσά νομίσματα στην καμινάδα τους. Λέγεται ότι τα χρυσά νομίσματα προσγειώθηκαν στις κοριτσίστικες κάλτσες, που κρέμονταν στο τζάκι για να στεγνώσουν.

Αργότερα, στην Ολλανδία, τα παιδιά θα άφηναν έξω τα ξύλινα παπούτσια τους με την ελπίδα ότι του Αγίου Βασίλη θα τα γεμίσει με καλούδια.

 

Κεριά

 
 

traditionscandles


Στην εποχή του σκότους που περιβάλλει το χειμερινό ηλιοστάσιο, στον μακροπρόθεσμο κρύο μήνα τουΔεκεμβρίου, τα κεριά ήταν μια σημαντική πηγή φωτός και θερμότητας.  Αρχαίοι Ρωμαίοι άναβαν κεριά για να αποκρούσουν το κακό, και να πείσουν τον ήλιο να λάμψει ξανά.

Στη βικτοριανή εποχή, τα κεριά ήρθαν να αντιπροσωπεύσουν την καλή θέληση για εκείνους που είναι λιγότερο τυχεροί κατά τη διάρκεια της περιόδου διακοπών. Κεριά συχνά τοποθετούνται σε παράθυρα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ως σημάδι για τους περαστικούς που στέγη και ζεστασιά θα μπορούσε να βρεθεί μέσα.

 

Το Χριστουγεννιάτικο κούτσουρο

 

traditionslog

Το Χριστουγεννιάτικο κούτσουρο ξεκίνησε ως μια αρχαία παράδοση. Η καύση κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβόλιζε τον ερχομό των θερμότερων και ηλιόλουστων ημερών.  Πίστευαν επίσης ότι το Χριστουγεννιάτικο κούτσουρο έφερνε την προστασία και την καλή τύχη σε αυτούς που το έκαιγαν. Αργότερα, για ορισμένους, το κάψιμο του Χριστουγεννιάτικου κούτσουρου ήρθε να συμβολίσει το φως του Παραδείσου.

Το Χριστουγεννιάτικο κούτσουρο είναι συνήθως  απο ξύλο βελανιδιάς. Το  κούτσουρο αυτό μένει συνήθως άκαυτο προκειμένου να συμβολίσει τη συνέχεια.

 

Σπίτι από ψωμί με τζίντζερ

traditionsginger

 

Το ψωμί από τζίντζερ έχει γίνει μια εορταστική παράδοση για χιλιάδες χρόνια. Αρχικά τρώγονταν κατά τη διάρκεια των Φεστιβάλ των Χειμερινών Ηλιοστασίων. Αλλά η παράδοση του σπιτιού από ψωμί προέρχονταν από τη Γερμανία.

Πιστεύεται ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1800, οι Γερμανοί άρχισαν να διαμορφώνουν το ψωμί τους σε διάφορες εορταστικές δημιουργίες.  Τα σπίτια από ψωμί με τζίντζερ σύντομα έγιναν πολύ δημοφιλής, και παραμένουν έτσι μέχρι σήμερα.  Το σπίτι από ψωμί με τζίντζερ έχει γίνει πλέον μια από τις αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες  παραδόσεις σε όλο τον κόσμο.

 

Πουρνάρι

 

traditionsholly

Στην αρχαιότητα, το πουρνάρι θεωρήθηκε μαγικό και ιερό, λόγω των γυαλιστερών φύλλων της και της ικανότητας να αποδίδει καρπούς το χειμώνα.  Συχνά πιστευόταν ότι αν κρεμούσες ένα πουρνάρι πάνω από το κρεβάτι σου, θα είχες καλά όνειρα.  Συγχρόνως, το πουρνάρι ήταν συνδεδεμένο με το μυθικό βασιλιά του πουρναριού προστάτη του χειμερινού ηλιοστασίου. Καθώς το Φεστιβάλ Χειμερινό Ηλιοστάσιο εξελισσόταν, το πουρνάρι παρέμενε ένα μέρος των εορταστικών διακοπών. Και, μαζί με τον κισσό και τα φύλλα απο γκι, παραμένει μια δημοφιλής μορφή διακόσμησης της πρασινάδας των Χριστουγέννων μέχρι και σήμερα.

 

Γκι

 

traditionsmistletoe

Το αρχαίο έθιμο του γκι χρονολογείται από τους Δρυίδες και τους Ρωμαίους. Οι Δρυίδες και οι Ρωμαίοιπίστευανότι το γκι είχε τη μαγική δύναμη της ειρήνης, συμβολίζοντας "την ειρήνη σε όλους όσους εισέρχονται. Οι αντικρουόμενοι στρατιώτες που βρίσκονταν να κατέχουν το γκι γρήγορα παρέδιδαν τα όπλα τους, και κήρυσσαν την ειρήνη για την ημέρα εκείνη.

Το έθιμο του γκι έχει παραμείνει δημοφιλές στην Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το γκι τοποθετείται πάνω από την πόρτα, και εκείνοι που περνούν κάτω από την πόρτα τους δίνετε ένα φιλί.

 

Χριστουγεννιάτικα στολίδια

 

Όταν οι Γερμανοί μετανάστες ήρθαν στην Αμερική, έφεραν μαζί τους την παράδοση του κρεμάσματος μικρών παιχνιδιών, κεριών και άλλων καλών για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μεταξύ του 1800 και 1920, φυσητό-γυαλί στολίδια που ονομάζονται kugles εστάλησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και τελικά διαδόθηκαν  από αλυσίδες καταστημάτων.

 

Ο Άγιος Βασίλης

 

traditionssanta

Ο αρχαιότερος  θρύλος του Αγίου Βασίλη φτάνει πίσω στη Μικρά Ασία τον 4ο αιώνα.

Γεννημμένος  στα Πάταρα, ένα λιμάνι, ο  Άγιος  Βασίλης ταξίδεψε στην Αίγυπτο και την Παλαιστίνη ως νεαρός άνδρας. Όπου ταξίδεψε, η εξαιρετική ευγένειά του, και η  πρακτική του,να  δίνει  δώρα σε άπορα παιδιά τον έκανε ήρωα για τους ανθρώπους.

Πολύ αργότερα, το όνομα "Άγιος Βασίλης" εμφανίστηκε σε πολλές παραλλαγές μεταξύ προτεσταντικών εκκλησιών στην Ευρώπη. Στη συνέχεια, με τον αποικισμό της Αμερικής, θρησκευτικές και κοσμικές εικόνες εντάχθηκαν στην αναγνώριση του «Άγιου Βασίλη», που συμβόλιζε το πνεύμα της  χορήγησης.

 

Χριστουγεννιάτικες κάρτες

 
 

traditionscards

Η παράδοση της αποστολής των χριστουγεννιάτικων καρτών θεωρείται ότι έχει τις ρίζες της στα μέσα της δεκαετίας του 1800, όταν μερικοί άνθρωποι άρχισαν  να σχεδιάζουν χειροποίητες  κάρτες  για να τις στείλουν στους φίλους και την οικογένεια. Αλλά ένα άτομο με το όνομα John Calcott Horsely συχνά πιστεύεται ως ο πρώτος δημιουργός της χριστουγεννιάτικης κάρτας.

Ο John Calcott Horsely τύπωσε τη Χριστουγεννιάτικη κάρτα του το 1843 για τον κύριο Henry Cole, ο φίλος που του είχε δώσει την ιδέα. Η κάρτα απεικόνιζε μια τυπική αγγλική οικογένεια που απολαμβάνει τις διακοπές, καθώς και σκηνές από τους ανθρώπους που εκτελούν έργα  φιλανθρωπίας,  ένα σημαντικό μέρος του βικτωριανού Χριστουγεννιάτικου πνεύματος. Στην κάρτα ήταν χαραγμένο, "Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος σ΄εσάς΄΄.

Χιλιάδες αντίγραφα της κάρτας τυπώθηκαν, πουλήθηκαν για ένα σελίνι το κομμάτι. Αυτή φέρεται να είναι η πρώτη Χριστουγεννιάτικη κάρτα που παράχθηκε και πωλήθηκε στο ευρύ κοινό.

 

Το έλκυθρο και ο τάρανδος

 

traditionssleigh

Η πρώτη γραπτή ιστορία για το μύθο του Άγιου Βασίλη και τους οκτώ ταράνδους του ήταν «μια επίσκεψη από τον Άγιο Βασίλη,"που  γράφτηκε από τον Clement C. Moore το 1823. Ο μύθος έχει ληφθεί από τις ρώσικες ιστορίες του πατέρα Frost που φθάνουν σε χωριά σε ένα έλκηθρο που το σέρνουν  τάρανδοι.

Ο θρύλος υπήρχε επίσης στην Ολλανδία, όπου τα παιδιά πίστευαν ότι o Αγίος Βασίλης θα ίππευε μέσα από τον αέρα ελέγχοντας  τα  παιδιά που παραφέρονταν. Ο ένατος τάρανδος, ο  Ρούντολφ, δεν τον συνόδευε μέχρι το 1939, όπου και εμφανίστηκε  σε μια ιστορία του Robert L.

 

Καμπάνες

 

 

traditionsbells

Στο παρελθόν οι καμπάνες  και άλλοι ''φορείς'' θορύβου  πιστεύεται ότι ήταν για να φοβίσουν και να διώξουν τα κακά πνεύματα. Αλλά, ως μέρος του Φεστιβάλ του Χειμερινού Ηλιοστασίου, οι δραστηριότητες της καμπάνας ήταν συχνά θορυβώδης, αναμειγνύοντας την διασκέδαση με τη σοβαρή πρόθεση.

Ως τα τέλη του  1890, τα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες συνδύαζαντα Χριστούγεννα και τις καμπάνες ως  δύο σχεδόν συνώνυμα πράγματα. Οι καμπάνες, ωστόσο  και ιδιαίτερα οι καμπάνες της εκκλησίας, έχουν παραμείνει ώς μια βασική σύσταση της  περιόδου των Χριστουγέννων. Σήμερα, η κωδωνοκρουσία προαναγγέλλει ακόμα τον ερχομό των διακοπών.

Φωτογραφίες του χώρου μας

 Αίθουσα Υποδοχής  Αίθουσα Μαθημάτων και Ειδικής Αγωγής  Αίθουσα Λογοθεραπείας και Ομάδων Παιδιών  Αίθουσα Εργοθεραπείας  Αίθουσα Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων και Εφήβων  Αίθουσα Υποδοχής
           
 Αίθουσα Ειδικής Αγωγής  Αίθουσα Ομάδων Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων  Αίθουσα Λογοθεραπείας  Αίθουσα Υποδοχής  Αίθουσα Εργοθεραπείας  Αίθουσα Μαθημάτων Εφήβων