Αδέρφια παιδιων με αυτισμό

Μιλάμε στα παιδιά μας για τα αδέρφια τους με αυτισμό.

Συχνά οι γονείς μιλούν για τη διάγνωση που έχουν τα αδέρφια τους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως μια θετική, ουσιαστική, αδελφική σχέση προϋποθέτει σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με το περιεχόμενο και την συμπτωματολογία της Αυτιστικής Διαταραχής, με τρόπο ανάλογο της ηλικίας του παιδιού.

Τα αδέρφια κατανοούν και βοηθούν.

Μιλώντας στα παιδιά μας με τρόπο απλό και κατανοητό, αφιερώνοντας ξεχωριστό χρόνο στο καθένα,επιτρέποντας τους να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις όπου κρίνεται σκόπιμο και αφήνοντάς τους να εκφράσουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους, ακόμη και οι πιο δυσνόητες, απότομες και ενίοτε τρομακτικές συμπεριφορές του αυτισμού, γίνονται κατανοητές σε ένα περιβάλλον που προάγει την ασφάλεια και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Είναι πολύ σημαντικό να παροτρύνουμε το παιδί να κάνει διάλογο με τους γονείς του και να εκφράσει τις ανησυχίες του για τον αδερφό του αλλά και για οτιδήποτε μπορεί να νιώσει όπως θυμό ή ζήλια .Μπορεί επίσης να ζητήσει περισσότερη προσοχή αν νιώθει ότι ο αδερφός του έχει περισσότερο το ενδιαφέρον των γονέων.

Τους υπενθυμίζουμε ότι ο αδελφός τους δεν το κάνει από κακία αλλά δεν μπορεί να καταλάβει ότι αυτό που έκανε πληγώνει κάποιους ανθρώπους. Φυσικά τους αναφέρουμε ότι είναι απαραίτητο τα πράγματα που θεωρούν πολύ σημαντικά να τα τοποθετούν σε ντουλάπια που κλειδώνουν και έτσι να φτιάξουν τρόπους διαφύλαξης της περιουσίας τους.

Στα κέντρα Ανάδραση λειτουργούν ομάδες παιδιών και εφήβων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού προκειμένου να καλλιεργηθούν επικοινωνιακές δεξιότητες και να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματα τους και να αλληλεπιδρούν με άλλα παιδιά ίδιου ηλικιακού σταδίου.

 

Στο χώρο μας λειτουργούν ομάδες γονέων παιδιών που έχουν διαγνωστεί με ΔΑΦ

Καθώς και ομάδες αδερφών παιδιών που έχουν διαγνωστεί με ΔΑΦ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ομάδες αυτές μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα των κέντρων Ανάδραση

2104005969  – 2109400493 – 2111835104

ή μπορείτε να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική μας φόρμα και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.