Τμήμα Προληπτικής Αξιολόγησης

Η αξία της πρόληψης στη Λογοθεραπεία την Εργοθεραπεία & Ειδική αγωγή.

Η εμπειρία πλέον της μίας δεκαετίας μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η αξία της πρόληψης είναι ανεκτίμητη. Παιδιά που έρχονται καθημερινά στα κέντρα μας, λαμβάνουν τις υπηρεσίες μας πάνω σε θέματα λόγου, ομιλίας, κίνησης δεξιοτήτων και μαθησιακών δυσκολιών και πολλά άλλα που σχετίζονται με την ανάπτυξή τους. Σίγουρα μια καλή διάγνωση και μια εξίσου ποιοτική θεραπεία είναι μέλημά μας και προσπαθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε να σας το παρέχουμε. Άλλωστε σκοπός μας είναι η αποτελεσματική αποκατάσταση της όποιας δυσκολίας αντιμετωπίζει το παιδί σας, με σεβασμό στις ανάγκες του.

 

Αυτό που θεωρούμε  ώς την κορωνίδα της σωστής και αποτελσματικής θεραπείας ονομάζεται πρόληψη. Πιστεύουμε ότι είναι καλό να εντάξουμε την πρόληψη στην καθημερινή μας ζωή ώς κάτι πολύτιμο και να την μεταδώσουμε και στα παιδιά μας, καθώς πλέον είναι θέμα κουλτούρας και πολιτισμού. Θέλουμε εν συντομία να σας προτρέψουμε με τα δυο προγράμματα που έχει δημιουργήσει η Ανάδραση να προσφέρετε στα παιδιά σας τον κατάλληλο προληπτικό έλεγχο περίπου στα 4 έτη όσον αφορά ζητήματα λόγου, ομιλίας και κίνησης (Πρόγραμμα 4) και τον αντίστοιχο  στην δευτέρα δημοτικού όσον αφορά θέματα που έχουν να κάνουν με τυχόν μαθησιακές δυσκολίες (Πρόγραμμα 7). Η αξία του προληπτικού ελέγχου έχει να κάνει καταρχάς με την ηλικία του παιδιού αφού αυτά τα δύο ηλικιακά στάδια στα οποία εφαρμόζεται ο έλεγχος είναι τα βέλτιστα προκειμένου να προβείτε στην κατάλληλη θεραπεία εφόσον το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς όταν η θεραπεία αργεί για οποιονδήποτε λόγο να ξεκινήσει, τότε και τα αποτελέσματά της είναι και αυτά δυσκολότερο να φανούν, αλλά κυρίως γιατί μια δυσκολία που δεν αντιμετωπίζεται στο σωστό χρονικό πλαίσιο, στη συνέχεια δημιουργεί παράπλευρες δυσκολίες, που δεν θα υπήρχαν κάν αν η διάγνωση είχε γίνει στο σωστό χρόνο. Να μην παραλείψουμε βεβαίως ν’ αναφερθούμε και στον οικονομικό παράγοντα καθώς είναι σημαντική πλέον παράμετρος. Έτσι μέσω της προληπτικής αξιολόγησης περιορίζεται σημαντικά και το κόστος της τυχόν θεραπείας του παιδιού όταν η διάγνωση γίνεται τη σωστή χρονική στιγμή.

 

  • Ας δούμε παρακάτω 6 απο τις πιο συχνές αντιρρήσεις που μας προβάλλουν οι γονείς όταν τους μιλάμε για προληπτική αξιολόγηση και αποτελούν εμπόδιο για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού.

 

  1. Δεν θέλω να στιγματίσω το παιδί μου. Δεν θέλω κανένας να του βάλει ταμπέλα
    Τα συμπτώματα που παρουσιάζει το παιδί μας στην προσχολική ηλικία δε σημαίνει ότι θα τον ακολουθούν για πάντα. Εξάλλου όσο νωρίτερα δεχτούν τα παιδιά παρέμβαση τόσο γρηγορότερα καλλιεργούμε τις αδυναμίες του. 
  2. Οι συγγενείς λένε ότι δεν είναι καλή ιδέα και δεν βλέπουν κάτι.
    Εσείς είστε οι γονείς και εσείς παρατηρείτε καθημερινά το παιδί σας σε όλες τις δραστηριότητες και αν νομίζετε ότι υπάρχουν λόγοι ανησυχίας τότε πρέπει να είναι σεβαστοί τουλάχιστον από τον εαυτό σας.  Εμπιστευτείτε το ένστικτο σας. 
  3. Το παιδί μου θα καταφέρει μόνο του. Θα μεγαλώσει και θα το ξεπεράσει.
    Μπορεί, αλλά ρισκάρετε τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού σας. Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν  όπως τα υπολογίσατε και τα προβλήματα είναι   μεγαλύτερα;  Τότε τι θα κάνετε; Η πρώιμη παρέμβαση δεν θα κάνει κανένα κακό, αλλά αντιθέτως θα το ωφελήσει. 
  4. Τα παιδιά δεν χρειάζονται θεραπεία, παιχνίδι χρειάζονται.
    Πηγαίνοντας το παιδί στην πρώιμη παρέμβαση, δεν το στέλνεις στο Στρατό. Αντιθέτως το παιδί μέσα απο τις κατάλληλες παιγνιώδεις δραστηριότητες ενδυναμώνεται και καλλιεργεί το λόγο και την κίνησή του. 
  5. Τι τους θέλω τους θεραπευτές; Εγώ ξέρω καλύτερα το παιδί μου. Εγώ θα το βοηθήσω καλύτερα.
    Φυσικά και έχετε απόλυτα δίκιο. Ώς γονέας πρέπει να δουλέψετε μαζί με το παιδί σας για να ξεπεράσει τις ενδεχόμενες αδυναμίες του. Ένας θεραπευτής όμως θα σας πει πως θα το κάνετε, με ποιο τρόπο, από πού θα ξεκινήσετε ώστε να γίνει γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα η αποκατάσταση των δυσκολιών του. 
  6. Γιατί να μπώ σε αυτή τη διαδικασία; Και εγώ που ήμουνα παιδί μπορεί να είχα κάποιες δυσκολίες τις οποίες και ξεπέρασα αργότερα.
    Η επιστήμη έχει κάνει βήματα εξέλιξης και πλέον καταστάσεις που μπορεί να ήταν εμπόδιο για την εξέλιξη ενός παιδιού στο παρελθόν, στις ημέρες μας μπορούν να ξεπεραστούν πολύ εύκολα με την κατάλληλη θεραπεία.

Μελετήστε τα παρακάτω που αναφέρουμε σχετικά με τα δυο προληπτικά μας προγράμματα και επικοινωνήστε μαζί μας για μια αξιολόγηση ή για τυχόν απορίες που μπορεί να έχετε. Αγαπητοί γονείς μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια, σκεφτείτε πως προκειται για το παιδί σας.

Να προσθέσουμε πως τα προγράμματα που αναφέρουμε παρακάτω απευθύνονται σε παιδιά και άλλων ηλικιών. Απλώς οι ηλικίες που εμείς προτείνουμε ισχύουν όταν η αξιολόγηση θέλουμε να λειτουργήσει προληπτικά, που αυτός είναι και ο πρωταρχικός μας στόχος.
Επίσης να τονίσουμε πως η αξιολόγηση σας προσφέρεται σε μια πολύ καλή τιμή, όχι όμως δωρεάν, και αυτό γίνεται διότι απο την πλευρά μας επιθυμούμε να λάβετε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας απο τη μία και απο την άλλη θέλουμε η αξιολόγηση να λειτουργήσει αυτόνομα στο χώρο μας παντελώς αποσυνδεδεμένη απο διαφημιστικούς σκοπούς. Απο την πλευρά μας σας εγγυώμαστε πως αντιμετωπίζουμε το κάθε παιδί σαν μια μοναδική ύπαρξη και προσπαθούμε να συμβάλλουμε μέσω του έργου μας σε μια καλύτερη πολιτισμένη κοινωνία.

 

Με εκτίμηση,

Παρίου Αγγελική, Ιατρική Ψυχολόγος, Ομαδική αναλύτρια και επιστημονική υπεύθυνος της Ανάδρασης

Μαθιουδάκης Γιώργος, Υπεύθυνος μαθησιακών προγραμμάτων της Ανάδρασης