Λόγοθεραπείας

Home / Συχνές ερωτήσεις / Λόγοθεραπείας

Τί είναι η Λογοθεραπεία;

Σε γενικές γραμμές η λογοθεραπεία είναι η διάγνωση και η θεραπεία παιδιών ή και ενηλίκων που έχουν προβλήματα επικοινωνίας ή κατάποσης. Η λογοθεραπεία επίσης περιλαμβάνει θεραπεία της ομιλίας με δυσκολίες όπως τραυλισμό και άρθρωσης. Επίσης θεραπεία λόγου μπορούν να χρειαστούν ενήλικες που λόγω της εργασίας τους (Τραγουδιστές, καθηγητές κ.α) η φωνή τους αποτελεί πολύ σημαντικό εργαλείο στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Προβλήματα λόγου και ομιλίας στο άτομο μπορούν να οφείλονται σε εξελικτική υστέρηση, εκ’ γενετής ανωμαλίες, ιατρικές καταστάσεις, εγκεφαλικός τραυματισμός κ.α

Οι συνεδρίες Λογοθεραπείας πραγματοποιούνται ένα προς έναν;

Οι συνεδρίες λογοθεραπείας μπορούν να πραγματοποιηθούν σε μια ένας προς έναν ρύθμιση, ή σε ομάδα. Μερικές φορές ο λογοθεραπευτής μπορεί να συστήσει συνεδρίες μέσω ομάδας για το παιδί σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί σας παίρνει λιγότερη θεραπεία. Μπορεί να αποκριθεί καλύτερα σε ένα φυσικότερο περιβάλλον επικοινωνίας που παρέχει μια ομάδα.

Μπορείτε να ζητήσετε από το λογοθεραπευτή να σας εξηγήσει τους λόγους που προτείνει ατομικές συνεδρίες ή ομαδικές.

Τί μπορω να περιμένω απο τις αρχικές συνεδρίες Λογοθεραπείας;

Η πρώτη επίσκεψη είναι τυπικά μια αξιολόγηση για να ανακαλύψει το πρόβλημα και τις λεπτομέρειες της ανάπτυξης του παιδιού σας. Ο λογοθεραπευτής θα ξοδέψει αρκετό χρόνο μιλώντας σε σας και θα καταλάβει από την προοπτική των γονέων ποια είναι η δυσκολία επικοινωνίας του παιδιού. Επίσης ο λογοθεραπευτής θα κουβεντιάσει και θα παίξει με το παιδί σας και πιθανώς να εκτελέσει κάποια επίσημη αξιολόγηση. Τα περισσότερα παιδιά θα απολαύσουν τη συνεδρία χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι αξιολογούνται. Ο λογοθεραπευτής θα μοιραστεί έπειτα τις παρατηρήσεις του και θα υποβάλει συστάσεις εάν το παιδί σας χρειάζεται λογοθεραπεία. Αυτό θα περιλάβει συχνή λογοθεραπεία και δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται μεταξύ των συναντήσεων.

Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσω Λογοθεραπεία;

Σε κάθε ηλικία ένα παιδί θα πρέπει να έχει κατακτήσει τα βασικά στάδια της φυσιολογικής ανάπτυξης του Λόγου και της Ομιλίας. Σε περίπτωση που έχουμε την υποψία πως το παιδί μας ενώ μεγαλώνει, δεν μπορεί να επιτύχει την κατάκτηση κάποιου ή κάποιων από αυτά, τότε είναι καλό να γίνει μια αξιολόγηση από έναν λογοθεραπευτή ώστε να γνωρίζετε και εσείς αν χρειάζεται ή όχι κάποια ειδική παρέμβαση. Η έγκαιρη παρέμβαση σίγουρα είναι πολύ σημαντική και έτσι αποτρέπονται συσσωρευμένα προβλήματα λόγω της δυσκολίας του παιδιού σας να επικοινωνήσει με τους γύρω του.

Μπορεί το παιδί μου να ξεπεράσει τις λεκτικές του δυσκολίες;

Ναι αυτό είναι δυνατό. Εάν ένα παιδί έχει δυσκολίες ομιλίας ή γλώσσας, χωρίς θεραπεία λεκτικής γλώσσας, η ομιλία του μπορεί να μείνει πίσω σε σύγκριση με τους συνομήλικους του καθώς μεγαλώνει. Εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες ή ανησυχίες, είναι καλύτερο να αναζητήσετε επαγγελματικές συμβουλές από έναν θεράποντα λεκτικής γλώσσας (λογοθεραπευτή).

Πόσο καιρό διαρκεί η Λογοθεραπεία;

Μπορείτε να ζητήσετε από το λογοθεραπευτή σας να σας δώσει μια εκτίμηση σχετικά με το πόσο καιρό θα πάρει η επεξεργασία. Μετά από μερικές συνεδρίες, ρωτήστε για την πρόοδο του παιδιού σας.

Γιατί ένα παιδί μπορεί να παρουσιάζει δυσκολίες γλώσσας και ομιλίας;

Οι δυσκολίες ομιλίας και γλώσσας του παιδιού σας μπορούν να οφείλονται σε οποιαδήποτε από τα εξής:

  • Ομιλιτική/λεκτική δυσπραξία, άρθρωσης ή φωνολογικές δυσκολίες.
  • Αυτισμός: Αυτιστική αναταραχή φάσματος (ASD), κυρίαρχη αναπτυξιακή διαταραχή (PDD).
  • Κεντρική ακουστική διαταραχή επεξεργασίας (CAPD).
  • Συγκεκριμένη γλωσσική εξασθένιση (SLI).
  • Μαθησιακή δυσκολία (LD).
  • Καθυστέρηση ομιλίας και γλώσσας.
  • Τραύλισμα/Stammering στην ομιλία.
  • … και άλλα

Τί είναι ο Λογοθεραπευτής και με τι ακριβώς ασχολείται;

Ένας λογοθεραπευτής μπορεί να αξιολογήσει και στη συνέχεια να θεραπεύσει άτομα με δυσκολία επικοινωνίας. Οι λογοπαιδικοί ασχολούνται με όλες τις εκφάνσεις της επικοινωνίας όπως τη φωνή, τη γραφή, την ανάγνωση, τα σύμβολα αλλά και τις κινήσεις του σώματος. Επίσης δουλεύουν με άτομα που έχουν δυσκολία κατάποσης φαγητού ή και ποτού.

Ένας λογοθεραπευτής επίσης ασχολείται με την ενημέρωση των ατόμων ώστε να αποφεύγουν λάθη που που οφείλονται στη σωστή εκφορά του λόγου και τη γλωσσική ανάπτυξη
Να τονίσουμε πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένα στίγμα που συνδέεται με τη λεκτική θεραπεία δεδομένου ότι πολλά υγιή και ευφυή παιδιά βλέπουν έναν λογοθεραπευτή και απολαμβάνουν τις συνεδρίες λογοθεραπείας.

Χρειάζομαι την παραπομπή γιατρού για να δώ ένα λογοθεραπευτή;

Αυτό ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Σε μερικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, μια παραπομπή άμεσα από έναν γονέα είναι αποδεκτή. Οι περισσότεροι ιατροί παθολόγοι ή οι οικογενειακοί παθολόγοι θα παραπέμψουν το παιδί σας για να δει έναν λογοθεραπευτή εάν υποψιαστούν ότι το παιδί σας έχει δυσκολίες επικοινωνίας.

Εντούτοις, στον τομέα της δημόσιας υγείας μπορεί να πρέπει να δείτε έναν γιατρό πρώτα για να σας παραπέμψει σε έναν λογοθεραπευτή σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.

Ο λογοθεραπευτής αφού δει το παιδί σας, μπορεί να το παραπέμψει σε άλλους επαγγελματίες όπως οι ιατροί ή οι ειδικοί εάν είναι απαραίτητο.

Ποιός χρειάζεται Λογοθεραπεία;

Καθένας (Παιδί ή ενήλικας) ο οποίος αντιμετωπίζει δυσκολία στην επικοινωνία του ή θα μπορέσει να δει μεγάλη διαφορά μπαίνοντας σε ειδικό πρόγραμμα λογοθεραπείας.