Θεραπεία μέσω ζώων (Pet Therapy)

Home / Θεραπεία / Ψυχοθεραπεία / Θεραπεία μέσω ζώων (Pet Therapy)

ηχη.

Animal / Dog Therapy

Τα ζώα που μπορούν να συμμετάσχουν σε μία θεραπευτική συνεδρία μπορούν να είναι πολλών μεγεθών και κατηγοριών. Εμείς έχοντας λάβει ειδική εξειδίκευση στη θεραπεία μέσω σκύλου (dog therapy), σας παρέχουμε αυτή την τόσο μοναδική και υπέροχη εμπειρία της θεραπείας με τη βοήθεια σκύλου θεραπευτή. Πόσες φορές δεν έχουν υπάρξει στιγμές στην καθημερινή μας ζωή όπου η επαφή με ένα ζώο μπορεί ν΄ αλλάξει τη ζωή μας. Επίσης είναι ευρέως γνωστή η πολύ δυνατή σχέση που αναπτύσσετε  ανά τους αιώνες μεταξύ ανθρώπου και σκύλου. Μία πολύ καλή και μοναδική σχέση –  συντροφιά  προστάτη, βοηθού στο κυνήγι, διασώστη.

Ψυχοθεραπεία

Η εκπαίδευση στα ζώα που συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα ψυχοθεραπείας είναι απαραίτητη.  Στόχος της συνεδρίας είναι η βελτίωση της ψυχικής υγείας. Φυσικά ο ρόλος του ζώου είναι πάντα συμπληρωματικός και βοηθητικός ενώ πολλές φορές λειτουργεί καταλυτικά στην πορεία της θεραπείας. Η θεραπεία μέσω ζώου (dog / pet  therapy) που σας παρέχουμε αφορά πλήθος δυσκολιών αλλά  μπορεί και να εφαρμοστεί σε πολλές ηλικιακές κατηγορίες, από μικρά παιδιά ως σε ενήλικες ή και ηλικιωμένους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση η επαφή με τα ζώα βοηθούς θεραπείας μας δίνει  μοναδική χαρά.Είναι σαν ένα αυτί που μπορεί σε κάθε περίπτωση να αφουγκραστεί χωρίς να  κρίνει. Οι σκύλοι βοηθοί θεραπευτές  βοηθάν να καταπολεμάμε:

το άγχος,

τις εξαρτήσεις,

την κατάθλιψη,

τις ιδεοψυχαναγκαστικές και καταναγκαστικές διαταραχές.

Η συνεδρία pet therapy είναι ωριαία και πραγματοποιείτε στο χώρο του κέντρου μας.

 

Βελτιώνοντας Την Επικοινωνία

Έρευνες δείχνουν ότι η ενασχόληση με σκυλιά θεραπευτές δημιουργούν: κίνητρα στα παιδιά,  αυξάνουν τη συγκέντρωση προσοχής,δυναμώνουν την επιμονή τους στην τέλεση δραστηριότητων και  βελτιώνουν την ανάγνωση και τη γραφή τους. Μια έρευνα σχετικά με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις από τους Sams, Fortney & Willenbring απεδειξε ότι τα παιδιά με αυτισμό επιδείκνυαν σημαντικά αυξημένη χρήση της γλωσσικής επικοινωνίας και της κοινωνικής συναναστροφής σε συνεδρίες που συμπεριελάμβαναν ζώα.

Αισθητηριακά Ερεθίσματα

Ένα ζώο μπορεί να παράσχει μια ευρεία ποικιλία αισθητηριακών εμπειριών, από την απαλή γούνα, την υγρή μύτη, την αφθονία των ασυνήθιστων ήχων, μυρωδιών. Ο θεραπευτής που είναι εκπαιδευμενος στην θεραπεία με τη βοήθεια ζώων μπορεί να χρησιμοποιήσει το ζώο ως κίνητρο για να προσελκύσει την  περιέργεια του παιδιου ή ενηλικου να ακολουθήσει με προθυμία το πρόγραμμα θεραπείας του αλλά και ως εργαλείο στην προσπάθεια βελτίωσης της ικανότητας του παιδιου ή και του ενήλικα να επεξεργαστεί την αφθονία των αισθητηριακών ερεθισμάτων που προσφέρει από τη φύση του το ζώο.

Μυϊκή Ενδυνάμωση

Οι εργοθεραπευτές μπορούν να χρησιμοποιούν με επιτυχία ένα ζώο θεραπευτή για να βελτιώνουν: την λεπτή κινητικότητα των παιδιών , τη λειτουργική χρήση του σώματός τους , τη συγκέντρωση προσοχής, την ανάληψη ευθυνών, τη βελτίωση της ισορροπίας για ενδυνάμωση της μυικής δύναμης καθώς  και την καθιέρωση ενός υγιούς τρόπου ζωής και γενικότερα για την ενθάρρυνση της κινητικότητας.

Επικοινωνία Και Λεξιλόγιο

Τα ζώα θεραπείας μπορούμε πολύ εύκολα να τα ενσωματώσουμε  σε κάθε πλευρά της λογοθεραπείας. Από μαθητές που δεν μιλούν καθόλου εώς μαθητές που τραυλίζουν όπως ακόμη και στον αυτισμό. Τα παιδια ή οι ενήλικες που δεν μιλούν προσπαθούν   με εικόνες και ηχητικές κινήσεις  να επικοινωνήσουν.Αυτό έχει αποδειχτεί ότι αυξάνεται όταν συμμετέχει και ο σκύλος ή κάποιο άλλο ζώο στην θεραπεία. Ο σκύλος θεραπευτής αποτελεί ένα κίνητρο για να αυξήσουν τη χρήση του λόγου, τη βλεμματική επαφή προκειμένου να αλληλεπιδράσουν μαζί του. Επίσης σε όσα άτομα είναι σε θεραπεία και υπάρχει λόγος στην επικοινωνία τους ο θεραπευτής σκύλος αποτελεί έναυσμα για να βελτιώσουν το λεξιλόγιο τους, τον περιγραφικό τους λόγο. Τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούν αλληλουχίες  να συγκρίνουν και να αντιπαραβάλουν. Έτσι βελτιώνεται η δεκτική γλώσσα.

Φωτογραφίες του χώρου μας