Ψυχοθεραπείας

Home / Συχνές ερωτήσεις / Ψυχοθεραπείας

Αν επισκευτώ ψυχολόγο σημαίνει πως είμαι ασθενής;

Όχι. Ο Ψυχολόγος εργάζεται πολλές φορές συμβουλευτικά σε διαφορετικές φάσεις της  ζωής ενός ανθρώπου ή πάνω στη βελτίωση της συμπεριφοράς και της προσωπικότητας του ατόμου χωρίς αυτό να πάσχει από κάποια διαταραχή. Γι’ αυτό τον λόγο δεν χρησιμοποιείται ο όρος ασθενής.

Το περιεχόμενο της συζήτησης είναι εμπιστευτικό;

Το περιεχόμενο της συζήτησης είναι πάντοτε απολύτως εμπιστευτικό. Το ίδιο ισχύει και για τις σημειώσεις ή οποιοδήποτε άλλο υλικό χρησιμοποιείται ως βοηθητικό για τον Ψυχολόγο.

Η Ψυχολογική θεραπεία φέρνει άμεσα αποτελέσματα;

Η Ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που απαιτεί ένα χρονικό διάστημα μέχρι να αποδώσει καρπούς. Το σημαντικό είναι ότι τα αποτελέσματα αυτά τις περισσότερες φορές έχουν σημαντικά ποσοστά μονιμότητας. Το χρονικό αυτό διάστημα που απαιτείται εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες όπως το είδος της δυσκολίας που πιθανόν να υπάρχει, το είδος της Ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης που ακολουθείται, την ύπαρξη ή μη υποστηρικτικού δικτύου κ.λπ.

Ο/Η Φίλος/η, μπορεί να υποκαταστήσει τον Ψυχολόγο;

Παρότι φίλοι και συγγενείς κατέχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός ανθρώπου σχηματίζοντας ένα υποστηρικτικό δίκτυο σε δύσκολες καταστάσεις, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το ρόλο του ειδικού. Ο Ψυχολόγος επειδή είναι άγνωστος προς τον πελάτη είναι αντικειμενικός και στηρίζεται σε επιστημονικές μεθόδους για την διάγνωση και την αποκατασταση. Τέλος, ο Ψυχολόγος δεσμεύεται από το Ψυχολογικό απόρρητο.

Πόσο συχνές είναι οι συναντήσεις;

Οι συναντήσεις στις περισσότερες περιπτώσεις επαναλαμβάνονται μία με δύο φορες την εβδομάδα στην αρχή . Η ώρα και η μέρα αποφασίζονται από κοινού

Ποιά Είναι η διαφορά μεταξύ Ψυχολόγου και Ψυχιάτρου;

Ο Ψυχολόγος μελετά και αξιολογεί τη συμπεριφορά και την προσωπικότητα του ανθρώπου και εργάζεται με σκοπό τη βελτίωσή τους. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρει τις υπηρεσίες του, στα πλαίσια κάποιας διαταραχής αλλά και εκτός αυτής για τη βελτίωση της προσωπικότητας, των σχέσεων και της ποιότητας ζωής εν γένει σε απολύτως υγιείς ανθρώπους. Ο Ψυχολόγος δεν χορηγεί σε καμία περίπτωση φάρμακα.

Πότε είναι η κατάλληλη ώρα για να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους απευθύνεται κανείς στην ψυχοθεραπεία είναι οι εξής:

  • Συναισθηματικός Πόνος
    Οταν βιώνεις θλίψη, πένθος, ή επίμονο άγχος, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τις αιτίες που προκαλούν τις δυσκολίες σου, τα συμπτώματα που ένιωθες να ανακουφιστούν.
  • Σχέσεις με γονείς, συναδέρφους, φίλους, συντρόφους
    Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σου προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στο να καταλάβεις την αιτία που αντιμετωπίζεις προβλήματα στις σχέσεις σου, και να αποκτήσεις τις δεξιότητες που χρειάζεσαι προκειμένου να βελτιώσεις τις σχέσεις σου.
  • Αυτογνωσία και αναπτυξη δεξιοτήτων
    Μολονότι μπορεί να είσαι ένας άνθρωπος χωρίς ανησυχητικές δυσκολίες, μπορείς, με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας, να μάθεις περισσότερα για τον εαυτό σου , καθώς και τρόπους ώστε να επιτύχεις ευημερία σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Επίσης η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ενισχυση ή και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα κάνουν τη ζωή σας πιο ικανοποιητική.
  • Σεξουαλικές δυσλειτουργίες
    Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά στην κατανόηση και στην άμβλυνση των ψυχολογικών συνθηκών που παρεμβαίνουν κι εμποδίζουν την ομαλή σεξουαλική ζωή.
  • Πένθος
    Το γεγονός ενός βίαιου αποχωρισμού σου από έναν σημαντικό σου άνθρωπο – μέσω χωρισμού, ή θανάτου- μπορεί να σου προκαλέσει έντονα δυσάρεστα συναισθήματα. Μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία μπορεί να βοηθηθείς σημαντικά στο να αντιμετωπίσεις την απώλεια.
  • Βία, Κακοποίηση
    Συχνά τα θύματα βίαιης συμπεριφοράς ή κακοποίησης διακατέχονται από πολύ έντονα συναισθήματα φόβου, θυμού, κι αβοηθησίας, που επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητά τους να ζήσουν μια ευχάριστη και λειτουργική ζωή.
    Η ψυχοθεραπεία είναι σε θέση να παρέχει ένα ασφαλές κι εμπιστευτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορείς να συζητήσεις όλα τα θέματα που αφορούν τις εμπειρίες και να βρεις με αυτόν τον τρόπο την δύναμη να το αντιμετώπισεις.
  • Ψυχικές Διαταραχές
    Οι άνθρωποι που υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές με την κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση να το αντιμετωπίσουν και να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα εκείνα που δυσκολεύουν τη ζωή τους και την επικοινωνία τους.