Εργοθεραπείας
Τί είναι η εργοθεραπεία;
Η Εργοθεραπεία είναι η εφαρμοσμένη επιστήμη που μελετά και χρησιμοποιεί σκόπιμες δραστηριότητες στους τομείς της αυτοφροντίδας, αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου και παραγωγικότητας με στόχο να παρέχει τη δυνατότητα σε άτομα με περιορισμούς στη λειτουργικότητα να εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες στο μέγιστο των ικανοτήτων τους. Καλύπτει περιοχές δυσκολιών στους παρακάτω τομείς: Λεπτή Κίνηση, Αδρή Κίνηση, Γνωστικός – Αντιληπτικός Τομέας, Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής και Κοινωνικές Δεξιότητες.
Μπορεί η εργοθεραπεία να βοηθήσει ένα παιδί που δεν κάνει καλά γράμματα;
Η εργοθεραπεία θα ψάξει την αιτία του προβλήματος: Μπορεί το πρόβλημα να οφείλεται στο ότι το παιδί δεν έχει καλό προσανατολισμό στο χώρο και το χρόνο, καλή μνήμη ή αντίληψη της σωστής κατεύθυνσης των γραμμάτων, δηλαδή δεν έχει στο νου του ότι η κατεύθυνση για την ανάγνωση είναι από τα αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, και γι’ αυτό μπορεί να μη γράφει καλά. Για να του μάθει ο εργοθεραπευτής την κατεύθυνση της ανάγνωσης και της γραφής θα δουλέψει μέσα από ειδικά παιχνίδια-δραστηριότητες. Από την άλλη πλευρά, ίσως χρειαστεί επίσης να δουλέψει μαζί του τη λεπτή κίνηση, που χρειάζεται για να κρατάμε το μολύβι και να γράφουμε, να το βοηθήσει να κατανοήσει ότι χρησιμοποιούμε μόνο το ένα χέρι (το «καλό» μας) όταν γράφουμε, να του μάθει τον αμφίπλευρο συντονισμό, που σημαίνει ότι με το ένα χέρι γράφουμε και με το άλλο κρατάμε το χαρτί, κ.ά.
Το παιδί μου κινείται συνεχώς και δέ συγκεντρώνεται. Μπορεί να βοηθήσει η εργοθεραπεία;
Η εργοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το παιδί αυτό να ρυθμίσει την υπερκινητικότητά του ώστε να διευκολυνθεί η συγκέντρωση. Μαθαίνοντας πώς να οργανώνει το χρόνο του, να κάνει συχνά διαλείμματα ώστε να μην κουράζεται, ή ικανοποιώντας την ανάγκη του για συνεχή κίνηση (π.χ., βάζοντάς το να κάθεται σε μία μπάλα ώστε να κινείται συνεχώς) θα μπορέσει να βελτιώσει την συγκέντρωση σε κάνει κάτι άλλο.
Πόσο διαρκεί μία εργοθεραπευτική συνεδρία και πόσο διάστημα χρειάζεται για να υπάρξει βελτίωση;
Η κάθε συνεδρία εργοθεραπείας διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνονται μία ή δύο την εβδομάδα. Το πόσο διάστημα θα χρειαστεί το κάθε παιδί να κάνει εργοθεραπεία είναι κάτι που εξαρτάται από τη δυσκολία που αντιμετωπίζει καθώς και από την εξέλιξη της θεραπευτικής διαδικασίας.
Ποιές είναι οι ενδείξεις πως ένα παιδί χρειάζεται εργοθεραπεία;
Κάποιες δυσκολίες που εμφανίζονται συχνά στα παιδιά και μπορούν να βελτιωθούν με την χρήση της εργοθεραπείας είναι: η δυσκολία στην διάκριση και αντιγραφή απλών σχημάτων και γραμμάτων, η δυσκολία στην συγκέντρωση, προβλήματα σε αδρή και λεπτή κινητικότητα (π.χ. δυσκολεύεται με την χρήση του μολυβιού ή κουταλιού), προβλήματα στην ένδυση και σίτηση, υπερκινητικότητα, δυσκολία στις κοινωνικές συναναστροφές με συνομιλίκους ή μεγαλύτερους.
Πώς μπορεί το Παιχνίδι να λειτουργήσει θερπευτικά;
Εδώ και χρόνια διάφορες θεωρίες έχουν αποδείξει πως το παιχνίδι λειτουργεί ως ερέθισμα για την ανάπτυξη των παιδιών (πχ Piaget, Erikson κτλ). Το παιδί μέσα από το παιχνίδι αναπτύσσει τη μυική του δύναμη, μαθαίνει να χρησιμοποιεί το σώμα του, βοηθάει στην οργάνωση της συμπεριφοράς και είναι βασικό για την επιτυχή λειτουργικότητα στην ενήλικη ζωή. Πολύ σημαντικό αποτέλεσμα του παιχνιδιού επίσης είναι ότι το παιδί μαθαίνει να συμβολίζει και να κατανοεί έννοιες. Θεωρείται η βάση για την κατανόηση του κόσμου και το θεμέλιο για την ανάπτυξη των ικανοτήτων του. Η εργοθεραπεία αναλύει το κάθε παιχνίδι και την κάθε δραστηριότητα και έτσι προτείνει αυτά που θα δώσουν την κατάλληλη κατεύθυνση ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του παιδιού.