Ομαδική Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων

Home / Θεραπεία / Θεραπευτικές Ομάδες / Ομαδική Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων

Ομάδες ανάλυσης ενηλίκων

Επιθυμία όλων είναι η αγάπη και οι σχέσεις μεταξύ μας να είναι όσο πιο αρμονικές γίνεται. Για πολλούς ενήλικες οι σταθερές σχέσεις δυστυχώς παραμένουν ένα μακρινό όνειρο, οι φίλοι έρχονται και φεύγουν, οι συναισθηματικές σχέσεις αποτυγχάνουν και τα μέλη μέσα σε μια οικογένεια παραμένουν ξένα μεταξύ τους.

Αλήθεια για ποιο λόγο κάποιοι άνθρωποι έχουν υγιείς, αναπτυσσόμενες σχέσεις ενώ με άλλους δε συμβαίνει κάτι τέτοιο; Και για ποιο λόγο πολλές φορές η ατομική θεραπεία δεν επαρκεί για να λυθούν θέματα που άπτονται με τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων;

Η ομαδική ανάλυση επικεντρώνεται κυρίως στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Η ομαδική ανάλυση ξεκινά με την επίδραση που έχει στην προσωπικότητά σας η αλληλεπίδραση με τους άλλους. Η ανάλυση που γίνεται έχει στόχο να επισημάνει τους τρόπους με τους οποίος γίνεται η επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους, τα θέματα και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο συζητάτε με τους φίλους και τους γνωστούς σας καθώς και τη συμπεριφορά σας απέναντί τους.

Βασικός στόχος είναι να μπορέσετε να κατανοήσετε τη συμπεριφορά σας, ώστε να μπορείτε να αναπαράγετε και εκτός της ομάδας  τον τρόπο που βιώνετε μέσα σε αυτή. Ουσιαστικά για να μπορέσετε να σταματήσετε αυτό που σας δυσκολεύει στις σχέσεις σας με τους ανθρώπους θα μεταβληθεί μόλις κατανοήσετε το δικό σας ρόλο σε όλη αυτή την κατάσταση.

Η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι μια βαθιά ανθρώπινη εμπειρία, μέσα από την οποία ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας, φέρνοντας στην επιφάνεια όλα όσα ζούμε στην καθημερινότητα μας μέσα στα διάφορα κοινωνικά πλαίσια στα οποία κινούμαστε (οικογένεια, επαγγελματικοί χώροι κ.α) και στις προσωπικές μας σχέσεις.

Σκοπός της ομάδας είναι, διαμέσου της αλληλεπίδρασης των μελών και με την στήριξη του θεραπευτή, να ανοίξουμε τα κανάλια επικοινωνίας με τον εαυτό μας αλλά και με τον εξωτερικό κόσμο, έτσι ώστε να επέλθει η επίλυση συγκρουσιακών θεμάτων στα οποία οφείλονται οι διάφορες ψυχικές ανισορροπίες.

Μέσα από τεχνικές λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας, ευνοείται η ελεύθερη και ειλικρινής έκφραση των μελών, μέσα σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Στόχος είναι η ανακάλυψη τρόπων διαχείρισης των σχέσεων και εκδήλωσης συμπεριφορών έτσι ώστε να φέρνουν λιγότερη δυσαρέσκεια και περισσότερη ευχαρίστηση.

Τα θέματα που συζητιούνται μέσα στην ομάδα αυτογνωσίας δεν καθορίζονται από τον συντονιστή, αλλά ανακύπτουν αυθόρμητα από τα ίδια τα μέλη της.

Τα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που νιώθουν παρόμοια μαζί τους, και τελικά αισθάνονται ανακούφιση γιατί βλέπουν πως δεν είναι μόνοι τους κι αβοήθητοι με το πρόβλημα που τους απασχολεί.

Η ομάδα μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική πηγή νοηματοδότησης, υποστήριξης & δύναμης σε δύσκολες περιόδους κατά τις οποίες κάποιο μέλος της αντιμετωπίζει έντονο άγχος και συναισθηματικό αδιέξοδο.

Η ανατροφοδότηση που εισπράττει κάποιο άτομο στην ομάδα από τις αντιδράσεις και την ανταπόκριση των υπολοίπων μελών στα ζητήματα που «ανοίγει» κατά την θεραπευτική διαδικασία συνήθως το βοηθάει να συνειδητοποιήσει κάποιες δυσλειτουργικές του στάσεις, ή/και επαναλαμβανόμενα μοτίβα στη συμπεριφορά του που μπορεί να δυσκολεύουν τις σχέσεις του με τους άλλους.

Επίσης, η ανατροφοδότηση της ομάδας μπορεί να τον/ την βοηθήσει να αλλάξει την οπτική με την οποία βλέπει τα πράγματα, ή/και να υιοθετήσει πιο δημιουργικές και αποτελεσματικές στάσεις απέναντι στα προβλήματα που τον/ την απασχολούν.

Γενικά, η ομάδα αυτογνωσίας μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ζωντανό εργαστήρι πειραματισμού, όπου τα μέλη μπορούν να δοκιμάζουν με ασφάλεια νέες στάσεις, πεποιθήσεις και συμπεριφορές, πριν τις εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους, εκτός ομάδος.

Για παράδειγμα μπορούμε να σας δώσουμε κάποια βασικά λάθη που κάνουμε στις καθημερινές μας επαφές με τους άλλους ανθρώπους.

Χειρισμός: Προσπαθείς να δημιουργήσεις μια εικόνα του εαυτού σου προς τους άλλους η οποία να τους έλξει και να προσπαθήσεις μέσω αυτής να εξασφαλίσεις για τον εαυτό σου διάφορα προνόμοια. Έτσι λειτουργείς πολύ μακριά από την πραγματική σου εικόνα και τα προσωπικά σου συναισθήματα.  Αποτέλεσμα βέβαια αυτού είναι να είσαι απόμακρος με τους άλλους.

Υπερβολική Φροντίδα: Ξοδεύεις όλη σου την ενέργεια προκειμένου να είσαι βοηθητικός προς τους άλλους, αφιερώνοντας τον εαυτό σου στις ανάγκες τους και παραμελώντας τις δικές σου. Στο τέλος θα αισθανεσαι πάντα παρατημένος, με χαμηλή εκτίμηση και φυσικά εξαντλημένος.

Αναζητώντας την αναγνώριση: Συνεχώς ψάχνεις για αναγνώριση από τους άλλους, ψάχνοντας την αγάπη και την αποδοχή από ανθρώπους που ουσιαστικά αρνούνται την προσωπικότητά σου. Εμφανίζεσαι ως άνθρωπος απελπισμένος, άβοήθητος και άπορος. Ενδεχόμενοι φίλοι ή και ερωτικοί σύντροφοι θα απομακρυνθούν σύντομα από κοντά σας.

Αποφεύγοντας τις Διαφωνίες: Αποφεύγεις σταθερά τις διαφωνίες με τους άλλους και δεν τους εκφράζεις την πραγματική σου γνώμη. Φοβάσαι την απόρριψη και αισθάνεσαι πως η παραμικρή διαφωνία θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα στις σχέσεις σου. Σαν αποτέλεσμα οι άλλοι βαριούνται όταν συμφωνείς με οτιδήποτε λέτε μεταξύ σας. Σύντομα χάνεται ο σεβασμός στην προσωπικότητά σου και οι άλλοι δε θα σε λαμβάνουν σοβαρά.

Σεξουαλική εκδραμάτιση: συνηθίζεις να παραδίνεσαι πολύ εύκολα στους άλλους ή να καλύπτεις πολύ εύκολα τις σεξουαλικές τους επιθυμίες. Στην αρχή μπορεί να αισθάνεσαι πως έχεις το πάνω χέρι, μα καταλήγεις να είσαι το θύμα.

Οι παραπάνω συμπεριφορές προμηνύουν δυσάρεστες καταστάσεις αφού δεν βασίζονται στην αυθεντικότητα της προσωπικότητας. Οι σχέσεις αυτές έχουν βέβαιη ημερομηνία λήξης, και είναι σίγουρο πως δεν θα σε γεμμίσουν με χαρά και αυτοπεποίθηση.


Παρακάτω μπορείς να δείς μερικά από τα οφέλη της ομαδικής θεραπείας.

Κοινωνική Αυτοπεποίθηση: Σταματάς κάποιες αρνητικές κοινωνικές συνήθειες που έχεις και ενσωματώνεις ολοένα και καλύτερους τρόπους για να επικοινωνείς με τους άλλους. Με τον τρόπο αυτό βιώνεις λιγότερο άγχος.

Βελτίωση της επικοινωνίας: Μαθαίνωντας να επικοινωνείς, τα συναισθήματά και οι ανάγκες σου εκφράζονται ολοένα και πιο αποδοτικά. Αποφεύγεις με ευκολία συμπεριφορές που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για τις σχέσεις σας.

Ευκολότερος συντονισμός: Μπορείς πολύ πιο εύκολα να συντονιστείς με τους άλλους.  Εξελίσσεσαι σε έναν πολύ καλό ακροατή και μπορείς να εκφράσεις τον εαυτό σου με διάυγεια και ευκρίνεια. Ο κόμος αισθάνεται πολύ άνετα με εσένα ακριβώς γιατί και εσύ αισθάνεσαι άνετα με τον εαυτό σου.

Συναισθηματική ενδυνάμωση: Η ομαδική ανάλυση σε εκπαιδεύει για να ανοιξεις τις πόρτες σου σε βαθύτερες και ποιοτικότερες σχέσεις.

Φωτογραφίες του χώρου μας