Ατομική Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων

Home / Θεραπεία / Ψυχοθεραπεία / Ατομική Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων

Πότε πρέπει ένα παιδί – έφηβος να επισκέπτεται ψυχολόγο;

     Η ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, προσφέροντας ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για την αντιμετώπιση διαφόρων προκλήσεων. Η ενεργή συμμετοχή στη θεραπευτική διαδικασία βοηθά τα παιδιά και τους εφήβους να κατανοήσουν τα συναισθηματικά τους βάθη, ενισχύοντας παράλληλα τη σχέση τους με τον εαυτό τους και τους άλλους.

     Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζουμε ότι η εφηβεία μπορεί να είναι περίοδος πολυάριθμων προκλήσεων, όπου τα νέα έρχονται αντιμέτωπα με συναισθηματικούς, κοινωνικούς και ακαδημαϊκούς προβληματισμούς. Η ψυχοθεραπεία αναδεικνύεται ως ιδανικό εργαλείο για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, παρέχοντας έναν ασφαλή χώρο όπου τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους.  Μέσω της συνεργασίας με εξειδικευμένους επαγγελματίες, οι νέοι ανακαλύπτουν τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων της ζωής τους, ενισχύοντας τις δεξιότητες που τους επιτρέπουν να αναπτύσσονται ψυχολογικά και συναισθηματικά.

      Τα οφέλη της ψυχοθεραπείας εκτείνονται πέρα από την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων, προσφέροντας ένα πλαίσιο ενίσχυσης της ψυχικής ευεξίας και της ισορροπίας σε διάφορες πτυχές της ζωής τους.

      Παρακάτω παραθέτουμε κάποιους από τους λόγους για τους οποίους κάποιος εφήβος θα μπορούσε να απευθυνθεί σε έναν ψυχολόγο. Είναι σημαντικό να ληφθεί βοήθεια, είτε πρόκειται για έναν εκ των παρακάτω λόγων είτε για περισσότερους, προκειμένου ο έφηβος να μπορεί να διαχειρίζεται τη ζωή του με λειτουργικότητα, να αντιμετωπίζει καλύτερα τις σχέσεις του με την οικογένεια και τους φίλους του, και να αισθάνεται καλύτερα για τον εαυτό του.

Όταν

  1. Νιώθεις άσχημα με τον εαυτό σου, πιεσμένος, αγχωμένος.
  2. Νιώθεις θλιμμένος.
  3. Αισθάνεσαι πολύ θυμωμένος με τους άλλους γύρω σου ή ακόμη και με τον εαυτό σου.
  4. Παρουσιάζεις φοβίες ή και κρίσεις πανικού.
  5. Νιώθεις ότι η ζωή δεν έχει κάποιο νόημα.
  6. Παραπονιέσαι για κεφαλαλγίες, πόνους στην κοιλιά ή έχεις συχνοουρία.
  7. Συχνά λες ψέματα.
  8. Έχεις βιώσει δοκιμασίες όπως χωρισμό, ασθένεια, θάνατο κλπ.
  9. Αντιμετωπίζεις δυσκολίες στις σχέσεις σου με άλλους, νιώθεις μόνος, απομονωμένος.
  10. Δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.
  11. Παρουσιάζεις προβλήματα στη σχολική φοίτησή σου, όπως έλλειψη ενδιαφέροντος, μαθησιακές δυσκολίες, εμπλοκή σε σχολικό εκφοβισμό, σχολική άρνηση κ.λπ.
  12. Καταναλώνεις αλκοόλ ή κάνεις κατάχρηση ναρκωτικών.
  13. Έχεις υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.
  14. Νιώθεις ανησυχία για τις ερωτικές σχέσεις σου.
  15. Αν υπάρχουν προβλήματα υγείας που σε επηρεάζουν, όπως διαβήτης, επιληψία κ.α.
  16. Αν αντιμετωπίζεις δυσκολίες με τη διατροφή σου ή δυσκολίες με τον ύπνο σου.

     Μέσα από την ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία της θεραπείας και τη θεραπευτική σχέση που δημιουργείται, ευνοείται η κατανόηση της φύσης και της αιτιολογίας των προβλημάτων, καθώς και η διαμόρφωση κατάλληλων στόχων για την επίλυσή τους. Τηρείται πάντα το απόρρητο.

     Πολλές φορές, προτείνεται επίσης συμβουλευτική γονέων για συζητήσεις που μπορούν να βοηθήσουν την οικογένεια να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του εφήβου.

     Είμαστε στη διάθεσή σας για μια πρώτη συνάντηση με τον κατάλληλο ειδικό θεραπευτή.

Φωτογραφίες του χώρου μας