Θεραπεία Ψυχικού Τραύματος

Home / Θεραπεία / Ψυχοθεραπεία / Θεραπεία Ψυχικού Τραύματος

1. Τι είναι τραύμα;

Τραύμα είναι ένα γεγονός υπέρμετρα στρεσογόνο που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Στην περίπτωση αυτή επιστρατεύονται όλες οι ψυχικές μας δυνάμεις προκειμένου να το επεξεργαστούμε όσο το δυνατό καλύτερα και να ανταποκριθούμε στη νέα πραγματικότητα. Όταν οι προσπάθειες που καταβάλλουμε δεν επαρκούν τότε μπορούν να δημιουργηθούν εσωτερικά ρήγματα και ο τραυματισμός καταγράφεται έντονα στη μνήμη μας αλλά και στο σώμα μας χωρίς να μπορούμε να το ξεπεράσουμε απο μόνοι μας.

2. Ποιές τραυματικές περιπτώσεις αφορά;

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μία σύντομη λίστα με κάποιες απο τις περιπτώσεις που αφορά η θεραπεία τραύματος.

  1.    Μετά απο μία πρόσφατη τραυματική εμπειρία που μπορεί να αφορά μία φυσική καταστροφή, μία ληστεία,  περιπτώσεις σωματικής κακοποίησης, κάποιο σοβαρό τροχαίο ατύχημα, συμμετοχή σε πολεμική αποστολή κ.α.
  2.    Σε περιπτώσεις σύνθετου τραύματος όπου ουσιαστικά πρόκειται για βιώματα συνήθως της παιδικής ηλικίας όπως για παράδειγμα η προβληματική σχέση με κάποιο γονέα, δάσκαλο ή κάποιο άλλο άτομο του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.
  3.    Μία άλλη περίπτωση αφορά έντονες φοβίες που βιώνει ένα άτομο σε τέτοια έκταση που μπορούν να θεωρηθούν τραυματικές.
  4.    Σε πένθη.
  5.    Σε κάποιες περιπτώσεις ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών.
  6.    Σε χρόνιους πόνους.
  7.    Σε σοβαρές ασθένειες.
  8.    Πολλές φορές αφορά περιπτώσεις μετατραυματικής διαταραχής άγχους  (PTSD)  και μπορεί να σχετίζεται με παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

3. Ποιά είναι η διάρκεια της θεραπείας;

EMDR έτσι όπως ονομάζεται η θεραπεία τραύματος που ακολουθούμε στο χώρο μας, αποτελείται συνήθως απο 6 έως και 12 συνδερίες διάρκειας 60 έως και 90 λεπτών καθεμία με συχνότητα 1 έως και 2 φορές την εβδομάδα.

4. Χρειάζεται κάποια εξειδίκευση για αυτού του είδους τη θεραπευτική παρέμβαση;

Βεβαίως και είναι απαραίτητη η εξειδίκευση για τη μορφή θεραπείας που ακολουθούμε, η οποία έχει διεξαχθεί από φορέα του εξωτερικού και η πιστοποίηση έχει δοθεί σε συγκεκριμένη θεραπεύτρια του  χώρου μας που πραγματοποιεί αυτό το είδος θεραπείας.

5. Λίγα ιστορικά στοιχεία της μεθόδου που ακολουθούμε (EMDR);

Η Francine Shapiro (18 Φεβρουαρίου 1948 – 16 Ιουνίου 2019) ήταν Αμερικανός ψυχολόγος και εκπαιδευτικός που προήλθε και ανέπτυξε την απευαισθητοποίηση και την επανεπεξεργασία των ματιών (EMDR), μια μορφή ψυχοθεραπείας για την επίλυση των συμπτωμάτων των τραυματικών και άλλων ενοχλητικών εμπειριών της ζωής.

Το 1987, είχε μια εμπειρία περπατώντας μέσα από ένα πάρκο που πυροδότησε την πιθανότητα παρατήρησης ότι η μετακίνηση των ματιών της από πλευρά σε πλευρά φάνηκε να μειώνει τη διαταραχή των αρνητικών σκέψεων και αναμνήσεων. Αυτή η εμπειρία την οδήγησε να εξετάσει αυτό το φαινόμενο πιο συστηματικά. Δουλεύοντας με περίπου 70 εθελοντές, ανέπτυξε τυποποιημένες διαδικασίες για τη μεγιστοποίηση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων, διεξήγαγε πρόσθετη έρευνα και δημοσίευσε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη με θύματα τραύματος. Μετά από περαιτέρω έρευνα και εκπόνηση της μεθοδολογίας, δημοσίευσε ένα βιβλίο το 1995 με λεπτομέρειες για τις οκτώ φάσεις αυτής της μορφής ψυχοθεραπείας. Το EMDR συνιστάται ως αποτελεσματική θεραπεία για το τραύμα σε πολλές διεθνείς οδηγίες πρακτικής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και του Υπουργείου Άμυνας.

Ως εκδότης του EMDR , η Shapiro ήταν ο αποδέκτης ποικίλων βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Βραβείου Sigmund Freud για την Ψυχοθεραπεία της Πόλης της Βιέννης σε συνδυασμό με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ψυχοθεραπείας, το Βραβείο Τμήματος Ψυχολογίας της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης για εξαιρετικές συνεισφορές σε Πρακτική στην Ψυχολογία Τραύματος και το Βραβείο Διακεκριμένου Επιστημονικού Επιτεύγματος στην Ψυχολογία που απονεμήθηκε από την Ψυχολογική Εταιρεία Καλιφόρνιας.

Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που μπορεί να εφαρμοστεί η θεραπεία τραύματος, όμως είναι καλό να απευθυνθείτε πρώτα σε έναν ειδικό θεραπευτή εξειδικευμένο στη συγκεκριμένη μορφή θεραπευτικής παρέμβασης προκειμένου να διαπιστώσετε εάν αυτή η μορφή θεραπείας είναι κατάλληλη για εσάς.

Φωτογραφίες του χώρου μας