Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Αντιμετωπίζοντας την Ιδεο – Ψυχαναγκαστική Διαταραχή

Όταν λέμε ότι κάποιος έχει Ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά, τι ακριβώς εννοούμε;

Τα άτομα που εμφανίζουν μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, ακολουθώντας μια πολύ συγκεκριμένη τελετουργία σε διάφορες πράξεις, τις οποίες μάλιστα δεν έχουν τη δύναμη να τις αποφύγουν. Δηλαδή μιλάμε για μια προσπάεια να απαλλαχτούν από διάφορες εμμονές με την ελπίδα πως η πραγματοποίηση ενός ελένχου σε κάτι θα προσφέρει ανακούφιση και οι διάφορες ιδέες θα μειωθούν. Αυτές οι εμμονές μπορούν να έχουν να κάνουν με μικρόβια. Χαρακτηριστικότατο είναι το παράδειγμα μιας γυναίκας που επι χρόνια απέφευγε να αγγίξει τον άντρα και τα παιδιά της φοβούμενη πως θα κολλήσει επικίνδυνα μικρόβια και θα πεθάνει. Άλλοι πάλι λένε διάφορες λέξεις και φράσεις με το νού τους, και έτσι επαναλαμβάνοντας αυτές τις προτάσεις αισθάνονται ανακούφιση.

 

Οι άνθρωποι αυτοί πολύ συχνά χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλη αυστηρότητα όσον αφορά την κρίση των πράξεών τους και δίνουν πολύ μεγάλη έμφαση στην λεπτομέρεια. Επίσης είναι τελειομανείς και πολύ καλά πειθαρχημένοι. Δεν αφήνουν τους άλλους να πάρουν πρωτοβουλίες και δεν μοιράζονται τις ευθύνες τους με άλλα άτομα. Πολύ συχνά είναι εργασιομανείς και τους χαρακτηρίζει το έντονο πείσμα για να πετύχουν ένα συγκεκριμένο στόχο. Κυριαρχεί μια πολύ έντονη τάση εκλογίκευσης των συναισθημάτων και αισθάνονται πολύ συχνά ότι ο χρόνος τους πιέζει, οπότε και δυσκολεύονται να χαλαρώσουν.

Άτομα με ΙΔΨ διαταραχή στο εγκεφαλογράφημα εμφανίζουν μια κάπως πιο έντονη εγκεφαλική λειτουργία, κάτι που όμως δεν θα πρέπει να το θεωρούμε ως αποκλειστικό χαρακτηριστικό ανθρώπων με τέτοιου είδους διαταραχή, αφού καλλιστα θα μπορούσε να εμφανισει μια παρόμοια συμπεριφορά το εκεφαλογράφημα ενός μουσικού ή ενός επιστήμονα.

Μύθοι σχετικά με την ΙΔΨ διαταραχή:

Έχει πολύ ενδιαφέριον να δούμε κάποια μυθολογικά στοιχεία που επικρατούν σχετικά με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καθημερινά ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΔΨ).

1 Πολλοί υποστηρίζουν πως οι άνθρωποι αυτοί είναι δραματικές περιπτώσεις και δε μπορούν να θεραπευτούν!

2 Εάν μια ιδεοψυχαναγκαστική προσωπικότητα εμφανίζει παράλληλα και άλλες διαταρραχές, τότε τα πράγματα με αυτούς είναι ακόμη χειρότερα απ’ότι με κάπον άλλον.

3 Επίσης μύθος είναι ότι η ΙΨΔ είναι μια ενδογενής πάθηση, που σημαίναι πως οφείλεται σε εγκεφαλική δυσλειτουργία!

4 Φυσικά δεν αληθεύει πως οι άνθρωποι που εμφανίζουν ψυχαναγκαστική συμεριφορά είναι επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο, μάλλον αυτό σημαίνει πως δε μπορούμε να τους καταλάβουμε.

5 Πολλοί ισχυρίζονται λανθασμένα πως υπάρχει σχέση μεταξύ αυτισμού και Ιδεοψυχαναγκαστικής συμεριφοράς.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως από στατιστικές αναλύσεις προκύπτει το πάρα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα πως άτομα που έπασχαν από IΨΔ, και τα συμπτώματά τους διαγνώστηκαν γύρω στα δώδεκα χρόνια τους κατόρθωσαν να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους σχετικά με την παραπάνω διαταραχή πολύ περισσότερο από άλλα άτομα που ξεκίνησαν την αντίστοιχη αγωγή στα δεκαέξι τους.

Ας κάνουμε ένα πείραμα …

Εστιάστε την προσοχή σας σε ένα άτομο που αγαπάτε και μετά γράψτε ότι εύχομαι ο τάδε να πάθει κάτι κακό αύριο!!!
Αλήθεια πόσοι από εσάς μπορούν να το γράψουν?

Αυτοί που είναι ψυχαναγκαστικοί δε μπορούν να το γράψουν γιατί θεωρούν ότι το να σκεφτείς κάτι μπορεί και να συμβεί ταυτόχρονα!!! Από αυτό μπορούμε να συμεράνουμε πως οι σκέψεις και οι συμεριφορές που συναντάμε σε άτομα με ΙΔΨ διαταραχή είναι πολύ απλά και συμβαίνουν σε όλους μας, καθημερινά.

Να τονίσουμε πως η θεραπεία σε ένα άτομο με ψυχαναγκαστική συμπεριφορά δεν εξαφανίζει όλα τα συμπτώματα, αλλά σκοπός μας είναι να τα περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε το άτομο να είναι λειτουργικό στην καθημερινή του ζωή. Αυτό μας δείχνει πόσο σημαντική είναι η σωστή επιλογή θεραπευτή από τη μια πλευρά και από την άλλη πόσο σημαντικό είναι η δουλειά να συνεχίζεται και στο σπίτι του θεραπευόμενου ενισχύοντας έτσι τη θεραπευτική διαδικασία.