Λογοθεραπεία Ενηλίκων και Επαγγελματιών

ΟΖΙΔΙΑ(ΚΑΛΟΙ) ΤΩΝ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΔΩΝ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΖΙΔΙΑ (ΚΑΛΟΙ)

Τα οζίδια των φωνητικών χορδών είναι βλάβες των φωνητικών χορδών, οι οποίες είναι παχύνσεις στις φωνητικές χορδές και εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου σε μικρές καλοήθεις μάζες. Τα οζίδια μπορούν να φανερωθούν σε άτομα όλων των ηλικιών, όταν μιλούν ή τραγουδούν κάνοντας, όμως, κακή ή υπερβολική χρήση των φωνητικών χορδών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αιτίες δημιουργίας κάλων των φωνητικών χορδών

Τα οζίδια(κάλοι) και τα κομβία των φωνητικών χορδών δημιουργούνται από άγχος και ένταση του φωνητικού μηχανισμού, δηλ του λάρυγγα, όπου εκεί εμπεριέχονται οι ευαίσθητες φωνητικές χορδές. Η φωνητική κατάχρηση ουσιαστικά περιλαμβάνει την κατάχρηση των φωνητικών χορδών που μπορεί να οφείλεται σε ακατάπαυστη ομιλία, τραγούδι, ψιθύρισμα, βήξιμο, κλάμα, δυνατό φτέρνισμα, έντονο γέλιο, κραυγές, μίμηση άλλων φωνών, ηχητικά εφέ με τη φωνή μας (να κάνουμε για παράδειγμα τον ΄Κακό λύκο΄ όταν διαβάζουμε ένα παραμύθι στα παιδιά).

Όλες οι παραπάνω αιτίες μπορούν να δημιουργήσουν οζίδια στις φωνητικές χορδές εάν ο ομιλητής δεν έχει καλή υγεία ή βιώνει αγχογόνες καταστάσεις, ή διανύει μια περίοδο μεγάλης κούρασης ή στενοχώριας και θλίψης. Επίσης μπορεί να εργάζεται πολλές ώρες και να έχει πολύ λίγο χρόνο να ξεκουραστεί ή μπορεί να βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο αλλαγών (διαζύγιο, επανένταξη στην εργασία, σύνδρομο της ”άδειας φωλιάς”, αλλαγή κατοικίας, ή ακόμα και ορμονολογικές αλλαγές). Στους παράγοντες αυτούς μπορούν να προστεθούν και κάποιοι άλλοι που έχουν να κάνουν με τη σωματική κατάσταση, όπως η λανθασμένη χρήση της αναπνοής, η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κατάθλιψη, οι διαπροσωπικές δυσκολίες όπως και άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να επιβαρύνουν την κακή χρήση των φωνητικών χορδών. Επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες μπορεί να είναι οι περιπτώσεις που ο ομιλητής πρέπει να μιλήσει υπό δύσκολες συνθήκες όπως για παράδειγμα σε αμφιθέατρα, σε αίθουσες με κακή ακουστική ή με ανεπαρκή ηχητικά συστήματα, ή σε μέρη που υπάρχει πολύς καπνός λόγω τσιγάρων ή κιμωλίας ή αναθυμιάσεις πετρελαίου ή ρύπανση, επίσης σε τοποθεσίες που υπάρχει πολύς θόρυβος (περιοχή κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους ή σε σιδηροδρομικές γραμμές). Επίσης σημαντική δυσκολία βιώνουν οι επαγγελματίες που δρουν σε εξωτερικούς χώρους όπως για παράδειγμα καθηγητές φυσικής αγωγής, προπονητές και είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν σε μεγάλη ένταση τη φωνή τους.

Σίγουρα μεγάλο ρόλο στον τρόπο που θα λειτουργήσει ο ομιλητής παίζει και το ακροατήριό. Για παράδειγμα πολλοί είναι οι καθηγητές που για να ηρεμήσουν και να επαναφέρουν την τάξη τους μαθητές τους κάνουν εντονη κατάχρηση των φωνητικών τους χορδών, καθώς ανεβάζουν την ένταση τους. Από τη στιγμή που το πρόβλημα στις φωνητικές χορδές έχει αρχίσει αρκετοί καταφεύγουν σε φαρμακευτικές καραμέλες, σε ¨γαργάρες¨ και σε κάποιες περιπτώσεις σε αντισταμινικά φάρμακα. Οι παραπάνω δραστηριότητες πολλές φορές μας αποπροσανατολίζουν από την πραγματική αιτία που δημιούργησε το πρόβλημα η οποία δεν είναι άλλη από την λανθασμένη χρήση των φωνητικών μας χορδών και η οποία χρήζει κατάλληλης θεραπείας και κυρίως λογοθεραπείας. Άλλωστε πολλά προβλήματα με τις φωνητικές χορδές δε θα αναπτύσσονταν εάν οι αντίστοιχοι επαγγελματίες γνώριζαν πώς να τις ξεκουράσουν και να τις φροντίσουν. Η φωνή αποτελεί πολύ βασικό εργαλείο για αρκετά επαγγέλματα όπως αυτό του καθηγητή, του δασκάλου, του γυμναστή, του τραγουδιστή, του ιερέα, του δικηγόρου, του τηλεφωνητή και πολλών άλλων.

Η Θεραπεία των Οζιδίων(κάλων) των φωνητικών χορδών.

Είναι εύλογο, ότι περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να σταματήσουν την εργασία τους προκειμένου να ανακουφίσουν τις φωνητικές τους χορδές και να να τους δώσουν τον απαιτούμενο χρόνο να ιαθούν. Η ολική αφωνία (δηλαδή η διαδικασία με την οποία δε χρησιμοποιούμε καθόλου τις φωνητικές μας χορδές) είναι απαραίτητη μόνο σε ανθρώπους που δε μπορούν να μετριάσουν την ένταση της φωνής τους. Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο στο να μιλήσουν λιγότερο παρά στο να μη μιλήσουν καθόλου. Παρολό αυτά η μερική αφωνία, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω βλάβες στις φωνητικές χορδές, είναι πάντα θεμιτή. Αυτό γιατί οι κάλοι στις φωνητικές χορδές μπορούν να απαλειφθούν με την κατάλληλη χρήση της φωνής.

Κάποιες μέθοδοι που ακολουθούνται για την προστασία των φωνητικών χορδών είναι και οι ακόλουθες:

A.Μερική ανάπαυση των φωνητικών χορδών
Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει μερική ανάπαυση των φωνητικών χορδών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από 4 έως 7 ημέρες δε θα χρησιμοποιείς τη φωνή για παραπάνω από 15 λεπτά για κάθε ημέρα. Συνήθως αυτή η μέθοδος καλό είναι να ακολουθείται σε συνδυασμό με την επίβλεψη ενός Λογοθεραπευτή καθώς τα πλεονεκτήματά και τα μειονεκτήματά ποικίλλουν ανάλογα τον ομιλητή.

B. Μειώνοντας τη κακή χρήση ή την κατάχρηση της φωνής και η συνειδητοποίηση του προβλήματος.

Αυτό πετυχαίνεται με τον περιορισμό της επικοινωνίας, με την αποφυγή μεγάλης έντασης φωνής, περιορισμό των τηλεφωνικών κλήσεων και αποφεύγοντας τις άσκοπες φωνητικές δραστηριότητες όπως ηχητικά εφέ.

Γ. Προθερμαίνοντας τις φωνητικές χορδές.

Πριν χρησιμοποιήσεις τη φωνή για επαγγελματικό λόγο είτε αυτός είναι για μια ομιλία, για τραγούδι, είναι επιθυμητό να προηγείται μια σύντομη περίοδο με ασκήσεις προθέρμανσης και ήπιες φωνητικές ασκήσεις. Αυτές οι τεχνικές σε βοηθούν να αξιολογήσεις πραγματικά τις δυνατότητες της φωνής σου και να την προετοιμάσεις την δραστηριότητα που επέρχεται. Σκέψου πόσο σημαντική μπορεί να είναι για το επάγγελμά σου η εξοικονόμηση φωνητικών δυνάμεων!

Δ. Αποφεύγοντας στρεσογόνα περιβάλλοντα και καταστάσεις.

Αποφεύγοντας ή τροποποιώντας τόσο εσωτερικούς (σωματικούς ή ψυχολογικούς) και εξωτερικούς (περιβάλλον) παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των φωνητικών χορδών. Εάν δε μπορείς να τους αποφύγεις ταυτόχρονα όλους μαζί, τότε καλό είναι να φροντίζεις να έχεις συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της φώνησης. Εάν το περιβάλλον που εργάζεσαι είναι πολύ μεγάλος ως χώρος, προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα μικρότερο χώρο μέσα σε αυτό. Θυμήσου άλλωστε ότι ο μεγάλος χώρος δημιουργεί δυσκολία και για τον ακροατή εξίσου. Επίσης καλό είναι να έχεις νερό μαζί σου καθώς μιλάς και να κάνεις μασάζ φωνητικών χορδών εάν αισθάνεσαι πίεση στις φωνητικές σου χορδές.

Ε. Βελτιώνοντας τη γενική υγεία.
Μην πιέζεις τον εαυτό σου όταν αισθάνεσαι αδιάθετος ή συναισθηματικά φορτισμένος. Η αφυδάτωση, η κούραση και άλλες καταστάσεις που έχουν να κάνουν με τη γενικότερη εικόνα της υγείας μας μπορούν να επηρεάσουν τις φωνητικές χορδές καταρχάς με το να μη λιπαίνονται επαρκώς κατά τη φώνηση. Μία καλή πνευματική και σωματική υγεία, η συχνή σωματική άσκηση και η επαρκής ξεκούραση είναι το κλειδί για την ποιοτική κατάσταση των φωνητικών σου χορδών. Προσπάθησε να μην πιέζεις τον εαυτό σου να αποδώσει όταν ουσιαστικά αισθάνεσαι πως αυτό δεν είναι εφικτό.

Στ΄. Ακυρώνοντας υποχρεώσεις μικρής σημασίας.

Αυτό είναι σημαντικό όταν αισθάνεσαι κρυωμένος, βήχεις είτε αντιμετωπίζεις μια αλλεργιογόνο κατάσταση. Η πιθανότητα να δημιουργήσεις πρόβλημα ή να επιδεινώσεις το ήδη υπάρχον είναι πολύ πιο υψηλή σε τέτοιες καταστάσεις. Έτσι καλό είναι να αποφεύγεις γενικότερα να κουράζεις τις φωνητικές σου χορδές όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Ζ. ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

Πολύ σημαντική είναι η ικανοποιητική πρόσλη

ψη νερού. Συνιστάται λήψη 6 έως 8 ποτηριών νερού καθημερινά για την επαρκή ενυδάτωση. Η ικανοποιητική πρόσληψη νερού  διατηρεί τη βλέννα στις φωνητικές χορδ

ές λεπτόρρευστη δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες εργασίας για τις φωνητικές χορδές. Ο καφές, το τσάι και διάφορα άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη πρέπει να αποφεύγονται γιατί προκαλούν αφυδάτωση.

Η. ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΥΧΝΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΛΑΡΥΓΓΑ – ΦΩΝΗΣ

Αποτελεί σύνηθες πρόβλημα ατόμων που χρησιμοποιούν τη φωνή τους επαγγελματικά. Απαντάται σε άτομα με υπερβολική έκκριση βλέννας ή σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ο ιατρός σας θα σας δώσει φαρμακευτική αγωγή για να σας βοηθήσει αλλά είναι σημαντικό να αποβάλλετε αυτή σας τη συνήθεια. Η προσπάθεια καθαρισμού του λάρυγγα τραυματίζει τις φωνητικές χορδές. Όταν αισθανθείτε την ανάγκη να καθαρίσετε το λάρυγγα σας ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες: καταπιείτε, πιείτε γουλιά-γουλιά το νερό, ή καθαρίστε  το λάρυγγα αθόρυβα (ο ιατρός σας  ή ένας λογοθεραπευτής  θα σας το μάθουν).

Θ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προσπάθησε να αποφύγεις περιβάλλον με πολύ σκόνη και καπνό. Σε περιοχές με ξηρό πολύ κλίμα μπορείς να χρησιμοποιείς υγραντήρα.

Όλα τα παραπάνω είναι μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν σίγουρα στην καλύτερη λειτουργία των φωνητικών σου χορδών.

 

Στην Ανάδραση λειτουργεί ειδικό τμήμα Λογοθεραπείας Ενηλίκων,για επαγγελματίες ή όχι, που έχουν ανάγκη για εξειδικευμένη βοήθεια όσον αφορά τη χρήση των φωνητικών τους χορδών.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού από κοντά μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα του κέντρου ώστε να .κλείσετε το προσωπικό σας ραντεβού με τον ειδικό λογοθεραπευτή.

Χρησιμοποιώντας σωστές τεχνικές εκφοράς του προφορικού λόγου, εκτός του ότι κερδίζεις την προσοχή του συνομιλητή σου, επίσης:

  1. Αποκτάς μια σωστή αναπνοή
  2. Μιλάς σχετικά πιο αργά
  3. Μαθαίνεις να αρθρώνεις τις λέξεις πιο καθαρά
  4. Αποκτάς την κατάλληλη ένταση που ταιριάζει στις φωνητικές σου χορδές
  5. Η ένταση της φωνής σου βρίσκεται σε βαθμό που δε σε δυσκολεύει
  6. Χρησιμοποιείς αλλαγές στην χροιά της φωνής σου και όχι της έντασης για να τονίσεις κάτι.
  7. Αποφεύγεις τη μονότονη ομιλία
  8. Φροντίζεις να είναι οι μύες σου χαλαροί κατά τη φώνηση.