Χοροθεραπεία – Ψυχοθεραπεία Μέσω Χορού και Κίνησης

Ψυχοθεραπεία Mέσω Xορού Kαι Kίνησης = Χοροθεραπεία

 

Η Χοροθεραπεία, όπως και άλλες δημιουργικές μορφές ψυχοθεραπείας έχουν αποδειχθεί αρκετά ωφέλιμες τόσο στην διαδικασία της απεξάρτησης απο ποικίλες εξαρτήσεις, στις μαθησιακές δυσκολίες, στις τραυματικές εμπειρίες, στη θεραπεία συμπεριφοράς όσο και μετέπειτα, για την εδραίωση των θετικών αποτελεσμάτων.

Οι λόγοι που την καταστούν τόσο ευεργετική είναι γιατί εισάγει το σώμα στη θεραπευτική διαδικασία, το οποίο είναι «ξεχασμένο» και κακοποιημένο από τους περισσότερους ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν μια τέτοια εξάρτηση.

Επιπλέον, το άγχος εκμηδενίζεται, στρέφοντας την προσοχή στο μέσο, είτε αυτό είναι Χορός, Ζωγραφική , Μουσική ή Δράμα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι άτομα που αντιμετωπίζουν μια μορφή εξάρτησης συνοδεύονται από άγχος λεκτικής έκφρασης προσωπικών τραυμάτων, η κίνηση του σώματος φαντάζει λιγότερο απειλητική.

Η σημασία που δίνεται  στο «εδώ και τώρα» βοηθάει τον θεραπευόμενο να εστιαστεί άμεσα, στις αισθήσεις και τα συναισθήματά του, μαθαίνοντας να αντέχει δυσάρεστες και ευχάριστες καταστάσεις στο σώμα του οδηγούμενος στο χτίσιμο μιας υγειούς σχέσης με αυτό, αγαπώντας και εκτιμώντας το.

Η Χοροθεραπεία αποτελεί μια μορφή Ψυχοθεραπείας, βασιζόμενη σε διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης στη ρίζα του, βελτιώνοντας διάφορες πλευρές της κοινωνικής και προσωπικής ζωής του ατόμου.

Η Χοροθεραπεία αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο, που βοηθάει ανθρώπους με ποικίλα προβλήματα να κινηθούν μακριά από αυτήν και να την νικήσουν.

Για ανθρώπους κάθε ηλικίας από παιδιά εώς ενήλικες που είτε θέλουν να γνωρίσουν περισσότερο τον εαυτό τους, ή αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία όπως:

–          Διαταραχές διάθεσης (άγχος, κατάθλιψη, φοβίες)

–          Διατροφικές διαταραχές

–          Εξαρτήσεις

–          Διαταραχές προσωπικότητας

–          Προβλήματα σχέσεων και επικοινωνίας

–          Σεξουαλικά προβλήματα

–          Τραυματικές εμπειρίες

–          Αναπτυξιακές διαταραχές

–          Μαθησιακές δυσκολίες

–          Έμμονες ιδέες και ψυχαναγκασμούς

–          Προβλήματα ύπνου

–          Μειωμένη αυτοεκτίμηση

–          Προβλήματα συμπεριφοράς

–          Κινητικά προβλήματα

Γιατί να επιλέξω ψυχοθεραπεία μέσω χορού και κίνησης;

 

Αποτελεί την ιδανικότερη μορφή έκφρασης ανθρώπων που αδυνατούν να επικοινωνήσουν λεκτικά. Λειτουργεί ώς μια άλλη μορφή ψυχοθεραπείας με έμφαση στο σώμα και στη σύνδεση του με αυτό.

Συμπερασματικά λοιπόν θα λέγαμε ότι:

Η χοροθεραπεία αναγνωρίζει την κίνηση του σώματος ως ένα σημαντικό εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας. Ουσιαστικά είναι μια διεργασία μεταξύ θεραπευτή και πελάτη όπου και οι δύο εμπλέκονται σε μια δημιουργική σχέση γεμάτη αποδοχή και ενσυναίσθηση, με απώτερο σκοπό την ενσωμάτωση συναισθηματικών, γνωστικών, φυσικών και κοινωνικών πλευρών του εαυτού.

Μια τυπική συνεδρία αποτελείται από το λεκτικό και το κινητικό κομμάτι, καθοριζόμενο από τις ανάγκες και τις επιθυμίες του πελάτη.

Ως ψυχοθεραπεία, που βασίζεται στη δημιουργικότητα, χρησιμοποιείται χορός, μουσική, αντικείμενα αλλά και στοιχεία από ψυχόδραμα και εικαστική ψυχοθεραπεία.

Οφέλη:

 

–          Βελτίωση αυτογνωσίας, αυτοεκτίμησης, αυτονομίας και εικόνας σώματος

–          Έκφραση και διαχείριση επίπονων σκέψεων και συναισθημάτων

–          Μείωση του άγχους

–          Ανάπτυξη διαπροσωπικών ικανοτήτων

–          Κατανόηση δεσμών μεταξύ σκέψης, συναισθημάτων και συμπεριφοράς

–          Σύνδεση νου, σώματος και πνεύματος

–          Δημιουργία εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας

 

Οι συνεδρίες της χοροθεραπείας μπορούν να γίνουν σε ατομικό αλλά και σε ομαδικό επίπεδο.

Στο χώρο μας η ομάδα χοροθεραπείας διαρκεί 1,5 ώρα εβδομαδιαίως ενώ οι ατομικές συνδρίες διάρκειας 50 λεπτών μπορούν να μπουν σε ώρες και ημέρες που επιθυμείτε εσείς.

Όπως προαναφέραμε σε κάθε συνάντηση γίνεται συζήτηση, όπως και σε κάθε άλλο είδος ψυχοθεραπείας, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τα θέματα που σας απασχολούν. Φυσικά αυτό ακολουθεί η ελεύθερη κίνηση και η επαφή μας με το σώμα μας μέσω του χορού και της κίνησης. Με τον τρόπο αυτό επι το λεκτικό μέρος είναι δεδομένο, υπάρχει δηλαδή συζήτηση, όπως σε κάθε ψυχοθεραπεία και γίνεται συνήθως στην αρχή και στο τέλος της συνεδρίας, για την ανάλυση και κατανόηση της θεραπευτικής διαδικασίας. Η αυθόρμητη ελεύθερη κίνηση, ο εσωτερικός διάλογος με το σώμα καθώς και άλλες τεχνικές χρησιμοποιούνται με στόχο την πρόσβαση στο ασυνείδητο υλικό και την έκφρασή του. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η επανασύνδεση του ατόμου με το σώμα του,  τα συναισθήματα και τις σκέψεις του,  όπως αυτά βιώνονται και εκδηλώνονται ψυχοσωματικά, ως ένα όλον.

 

Συγγραφή και επιμέλεια άρθρου: Σοφιανοπούλου Ανδρονίκη

MA, Dance Movement Psychotherapist